Ülar Lauk • 21. jaanuar 2002 kell 11:13

FT: Marconi traagiline viga

Telekommunikatsioonifirma Marconi direktorite nõukogu ei võtnud oma aktsiate buumi tipul vastu ettepanekut kompanii liitumisest. Siis hinnati kompaniid 35,9 mld dollarile, praegu maksab ta umbes 1,44 mld dollarit.

Sellest traagilisest veast ja järgnenud Marconi krahhist rääkis Financial Timesile kompanii endine direktor John Mayo.

See on esimene intervjuu, mille Mayo on andnud pärast möödunud aasta juulit, kui briti suurima telekommunikatsiooniseadete tootja Marconi direktorite nõukogu võttis vastu otsuse tema vallandamisest. Mayo räägib, et, kui 2000.a. veebruaris võtnuks direktorite nõukogu kuulda tema nõu astuda läbirääkimistesse potentsiaalsete partneritega ühinemiseks, võinuks tehingu läbi viia siis, kui kompanii aktsiad maksid 8 naelsterlingit. Praegu on nende hind 32 penni.

Praegu püüab Marconi kõigi vahenditega tagasi saada investorite ja kaastööliste usaldust. Paraku tuli eelmisel nädalal teatada järjekordsest personali vähendamisest, enne seda aga, et kauplemismahud sel aastal vaevalt taastuvad. Marconil on pragu võlgasid 3 mld naelsterlingi ulatuses.

Mayo räägib ka, et konglomeraadis jättis finantskontroll soovida. Paljudes oblastites ei muutunud kontroll pikki aastaid, mõnel juhul oli see täiesti mitteadekvaatne, ütles Mayo. Kui ta sai 1997.a. kompanii finantsdirektoriks, oli selle arvetel mitte 2,5 mld naela, vaid kõigest 1 mld.

Lisaks teatas Mayo, et GEC rikkus USA seadust välismaalaste pistise andmise kohta. GECi pärand segas Mayo sõnul aktsiate paigutamist USA turule. See toimus alles 1999.a. oktoobris, pärast seda 'kui kompanii tegevusse olid sisse viidud muutused'.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2002/01/21-43-02.html>

Hetkel kuum