Kadi Heinsalu • 22. veebruar 2002 kell 14:23

Esmaspäevane juhtkiri toetab karmimat maksukorralduse seadust

Äripäev toetab oma esmaspäevases juhtkirjas juulist jõustuvat karmimat maksukorralduse seadust, mis annab maksuametile võimaluse ebaausaid maksumaksjaid paremini jälgida.

Ka endine seadus võimaldas kaudset maksustamist, kuid ?maksuterminaatorina? kuulsaks saanud maksuameti peadirektor Ardo Ojasalu kippus kohtuprotsesse kaotama. Järgmine peadirektor Kalev Järvelill võttis kohtuasjad kiiresti tagasi. Järelikult olid seadused võitluses maksupetturitega liiga hambutud, ja uhked hoonekompleksid kerkisid rahumeeli edasi.

Võitluses ümbrikupalkadega näeb Äripäev samuti edasiminekut. Seni kartis ümbrikupalga saaja karistuse hirmus tegu üles tunnistada. Maksukonsultant Vello Vallaste arvates ei lähe kodanik ka nüüd üles tunnistama, kuna tal tekib saadud ümbrikupalga suhtes tulumaksukohustus ? et olgu idee kui tahes õilis, kes ikka vabatahtlikult maksma läheks. Võib minna küll, kuna asjal on üks ?aga?, mis võimaldab ebaausale tööandjale suurema vastutuse panna. Peab ju tööandja maksma palgalt sotsiaalmaksu ja kinni pidama ka töötaja tulumaksu ning kandma selle maksuametile. Kui tööandja seda teinud pole, on ta esimesena pannud toime õigusrikkumise.

Hetkel kuum