Ülo Toomsalu • 4. märts 2002 kell 6:08

Majanduspolitsei nurjas popkirjanik Kaur Kenderi Virumaa-visiidi

Majanduspolitsei jätkab kirjanik Kaur Kenderi ja temaga seotud firma võlgade uurimist. Kaur Kender pidi neljapäevalgi lugejatega kohtumise asemel ülekuulamisele minema, kirjutab SL Õhtuleht.

Kaur Kender ja tema tegevus ei ole politsei vaateväljast kuhugi kadunud, kinnitab politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg.

Majanduspolitsei uurib Kenderi omaaegset 300 000 krooni suurust võlga kriminaalasja raames, mis algatati kunagise reklaamifirma Sacco Vanzetti vastu. Firma üks toonastest omanikest oli Kaur Kender. Et politsei uurib asja edasi, kinnitas ka Kauri vend Heiti. ?Sama vana lugu,? kinnitab ta.

Sacco Vanzetti tellis trükikojalt ILO Print Ühispangale kalleid reklaamtrükiseid. Trükifirma valmistas tellitu, Ühispank sai kätte, kuid ILO Print ei saanud tehtud töö eest lubatud 300 000 krooni.

1999. aasta veebruaris lahkus Kender Eestist Taisse ja seejärel Ameerika Ühendriikidesse. Ajakirjanduses süüdistasid Sacco Vanzetti töötajad Kenderit, et ta oli reisirahaks võtnud just selle 300 000 krooni, mis trükikojale maksmata jäi.

?Firma juhina vastutab Kender Sacco Vanzetti võlgade eest,? kinnitasid uurijad.

Kaur Kender tuli Eestisse tagasi samal suvel ja jätkas edukat kirjanikutegevust. Võlgadest enam juttu ei olnud, kuid eile kinnitas ILO Prindi juhataja Rain Kaarma SL Õhtulehele, et trükifirma pole siiani raha kätte saanud. ?See sõltub politseiuurijate ja kohtu tööst, kas raha üldse kätte saame või mitte,? ütles Kaarma. ILO Print ei ole Kenderile andestanud.

Kaur Kender pidi saatuslikul ülekuulamisneljapäeval sõitmata Kadrinasse oma lugejatega kohtuma. Kohtumine oli kokku lepitud vähemalt kuu aega varem. Kadrina raamatukogu juhataja Ene Heide oli Kenderiga tihedalt meile vahetanud ja nõusoleku saanud.

Kohalikus baaris Katy Club ootas kirjanikuga kohtumist 80 inimest, mis on Kadrina kohta väga palju.

?Teame Kenderit kui kroonilist hilinejat,? rääkis Heide. ?Seepärast ootasime tema saabumist peaaegu kaks tundi. Asjata.?

Hetkel kuum