6. märts 2002 kell 9:55

Rahandusministeerium: majanduskasv ületas ootusi

Eesti Statistikaameti poolt avaldatud IV kvartali 5,5%ne majanduskasv ületas rahandusministeeriumi ootusi.

Arvestades maailmamajanduse üldist seisu ootas rahandusministeerium aasta lõpu majandustulemuste valguses kasvu pidurdumist. Välisnõudlus püsis jätkuvalt madalal - kuude lõikes oli IV kvartalis väliskaubanduses tugev langus.

Siiski ei ole ekspordi-impordi madalseis kogu SKP-le tugevat mõju avaldanud, kuna langus on toimunud väikese lisandväärtusega töötluskaupade arvelt. Sarnaselt eelmise kvartaliga tulenes SKP kasv eeldatavasti ka IV kvartalis sisenõudlusest.

Olemasolevate andmete põhjal võib SKP tõusu IV kvartalis seostada normaalekspordi kasvuga tööstuses ning kiirenenud transporditeenuste ekspordiga, positiivset mõju ilmselt avaldas ka kinnisvaraturu edukas areng ja jaekaubanduse jätkuv kasv.

Samas tuleb arvesse võtta, et tegemist on majanduskasvu esialgse hinnanguga, tegelik kasv võib osutuda madalamaks.

Vaatamata IV kvartali tugevale majanduskasvule eeldame, et välisnõudluse jätkuva madalseisu tõttu SKP kasv käesoleva aasta alguses pidurdub. Aeglustumisele viitavad jaanuarikuu väliskaubanduse näitajad, suhteliselt tagasihoidlik tööstuse kasvunumber ja endiselt ebakindlad ettevõtete tulevikuootused.

Hetkel kuum