Ülo Toomsalu • 22. mai 2002 kell 6:25

PM: Norra saapavabrik kolib tootmise Tartusse

Üle 70 aasta Norras jalanõusid valmistanud Alfa saapavabrik vähendab seal oma tootmist ja kolib tootmisliinid ära Tartusse.

Suusa- ja militaarsaabaste valmistamisega endale kuulsust kogunud Alfa saapavabrikul ei sündinud otsus oma tootmine Tartusse kolida üleöö. Alates 1994. aastast on Tartu jalatsitehas Samelin teinud Alfale allhanketöid. Näiteks kõik Norra armee saapad on valmistatud Tartus, Alfa tehases valati hiljem neile ainult tallad alla, kirjutab Postimees.

?Esimese liini kolib Alfa Norrast Tartusse juba juuni algul,? rääkis Samelini juhatuse esimees Leida Kikka. ?Sellel liinil valmistatakse käsitööna kingi Norra armee ohvitseridele.?

Et töö on keeruline, siis on Samelin võimeline neid päevas tegema ainult 30 paari, kingapaari hind hakkab küündima 2500 Eesti kroonini.

Praegu töötab Alfas 80 inimest, kuid ettevõtte juhtkonna otsus vähendab töötajate hulka tunduvalt. Samas ei sulge Alfa Norras täielikult oma uksi. Kikka sõnul jätab Alfa seal osa tootmist alles, et täita väikseid kiirtellimusi, samuti jäävad Norrasse taldade otsevalu agregaadid.

Samelini toob Alfa juhtkonna otsus juurde aga vähemalt veerandsada uut töökohta. ?Kui ma olen käinud Norra ja Itaalia saapavabrikutes, siis on sealsed töölised mind vaadanud pilguga: ah sina siis oledki see, kes meilt leiva käest ära võtab,? meenutas Kikka ebameeldivat kogemust.

Alfale lisaks tahab oma põhitootmise Tartusse kolida ka Soomes vabaajajalatseid valmistav OY AVEC-Shoe.

Hetkel kuum