• OMX Baltic0,17%303,2
  • OMX Riga−0,04%868,25
  • OMX Tallinn0,37%1 999
  • OMX Vilnius−0,16%1 205,47
  • S&P 500−0,01%5 886,1
  • DOW 30−0,24%42 040,02
  • Nasdaq 0,51%19 107,29
  • FTSE 100−0,21%8 585,01
  • Nikkei 225−0,14%38 128,13
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%89,81
  • OMX Baltic0,17%303,2
  • OMX Riga−0,04%868,25
  • OMX Tallinn0,37%1 999
  • OMX Vilnius−0,16%1 205,47
  • S&P 500−0,01%5 886,1
  • DOW 30−0,24%42 040,02
  • Nasdaq 0,51%19 107,29
  • FTSE 100−0,21%8 585,01
  • Nikkei 225−0,14%38 128,13
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%89,81
  • 31.05.02, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Uued hooned kasvatasid firma suuremaks

Uued hooned ostis Europagar 1998. aastal. Firma asutamisest oli selleks ajaks möödunud viis aastat. Tõsisemat tegevust alustati 1994. aastal ja esimese aasta lõpuks oli firmal juba 30 püsiklienti. Omaniku Tõnu Laursoo sõnul oli esimene investeering umbes 100 000 krooni ja tagasi vaadates oleks võinud algul suuremaltki turule tulla.
Iga paari aasta tagant ostab Europagar uue ahju, kokku on seadmetesse ja ka sõidukitesse investeeritud paar miljonit krooni. Töötajaid on võetud ka n-ö tänavalt. ?Kes on püüdlik, sellest tuleb hea pagar ka erihariduseta,? on Tõnu Laursoo veendunud. Ta tunnistab siiski, et viimasel ajal on hakatud vaatama ka inimese tausta ja eelnevat kogemust, juhuslikke inimesi enam ei võeta.
Kui alustades oli kuus töötajat, siis nüüd annab Europagar tööd neljakümnele inimesele. Tõnu Laursoo ise kogus enne firma alustamist teadmisi Soomes. ?Sealne töökultuur ja nägemus firma ülesehitamisest on siiani eeskujuks,? on mees rahul. Firma juhtimine käib tema sõnul loogika alusel: ?Ostuinimene vastutab tooraine eest, müügiinimene vastutab müügi eest ja vahetuse meistrid vastutavad tootmise eest.? Ta lisab, et kui firmajuht on puhkusel, siis suuri otsuseid ei tehta, jooksev töö aga läheb ka ilma juhita. Pingelisem aeg on pidude ja pühade ajal, siis pole müügiinimesel vaja pingutadagi, tellimusi tuleb niigi ja tekkib probleeme nende täitmisega.
Firma areng on olnud stabiilne. ?Töötame siin Trummi metsas rahulikult ja oma tempos, vapustusi pole olnud,? on Laursoo rahul.
Europagar müüb enamiku oma toodangust Tallinnas, välja läheb ligikaudu veerand, peamiselt Raplamaa ja Harjumaa poodidesse. Tõnu Laursoo sõnul polegi tema päris kindel, kas lihtsam on müüa Tallinnas või maakondades. Pealinna toovad oma saiakesi ja kooke pagaritööstused kogu Eestist. Konkurendid on nii Haapsalust kui Rakverest. Europagar aga müüb meelsasti oma tooteid ka väikestes maapoodides.
Keila Tarbijate Ühistu ostu- ja müügijuht Marju Preegel nimetab Europagari oluliseks eeliseks head hinna ja kvaliteedi suhet . ?Ümber Tallinna on ju nii palju pakkumisi. Me vaatame, et oleks ikka usaldusväärne ja päris põlve otsas tegijaid ei võta,? ütleb Preegel ja kiidab, et Europagari toodangul on välja kujunenud oma ostjaskond. Marju Preegel peab koostööd Europagariga meeldivaks ja nimetab firmat paindlikuks asjaajajaks.
Konkureeriva osaühingu Pagaripoisid direktori Meelis Pärna hinnangul teeb Europagar head müügitööd. ?Neil on ka taskukohane ja suupärane toode, mis on ju kõige alus,? lisab Pärn.
Europagari saiakeste ja kookide müügitähtaeg on lühike ? päev kuni kaks, sõltuvalt koostisest ja neid peaks poes hoidma külmletis. Tõnu Laursoo sõnul panevad müüjad siiski sageli isegi lihapirukad niisama letile, sest töömehed pidavat eelistama toasooje saiakesi. ?Aga kontrollid töötavad tublilt ja selliseid kohti jääb üha vähemaks,? on Laursoo rahul.
Europagari jaoks oluline laienemine toimus 1998. aastal, mil osteti Trummi tänavale tootmishooned ja suurendati tootmispinda. 2001. aastal tehti juurdeehitus ja kasvatati tootmispind veelkord kolmekordseks. Selle peale kulus viis miljonit krooni.
Sel aastal on Europagari plaanides käivet veidi suurendada, kasum aga jääb ilmselt eelmise aasta tasemele. Investeeringuid kavas pole. ?Oleme need juba teinud ja nüüd tuleb ainult pöialt hoida, et vastu peaks,? ütleb Tõnu Laursoo kokkuvõtlikult.
Väikese pagaritööstuste juhid on mures, et kõiki tootmises eurotingimuste loomiseks vajalikke investeeringuid nõutakse korraga. Nii suur investeeringute koormus on väikestele ettevõtetele riskantne.
?Kui tahad kontrollorganitele meeldida ja kõik nõuded korraga täita, võid ühel hetkel avastada, et oled ennast lõhki investeerinud,? hoiatab OÜ Europagar omanik Tõnu Laursoo. Tema sõnul on ühest küljest hea, kui keegi tagant torgib, et tee oma ruumid ilusaks, aga samas ei anna kontrollijad üldse hingamisaega. ?Panime viis miljonit uude majja, vana maja on veel natuke remontimata, aga puhkamisaega ei antud, kohe hakati vanas majaosas vigu otsima,? kirjeldab Laursoo. Tema hinnangul oleks mõistlik anda vähemalt kolm aastat hingetõmbepausi, mitte nõuda kõiki investeeringuid korraga. Laursoo toob näite: ?Siin on kivipõrand olnud 30 aastat. Nõukogude ajal oli siin toidupood ja sel ajal niisugune põrand sobis: ta ei ole tervisele ohtlik. Võiks ju mõelda, et see peab veel kolm aastat vastu, ja mitte tahta kõigi nõuete täitmist ühel ajal, eriti kui firma on näidanud, et on valmis ennast parandama.
OÜ Pagaripoisid juht Meelis Pärn on samuti mures, et kõik investeeringud tuleb teha korraga. Tema sõnul on kontrollid ka vahel asjatult karmid. ?Miks peab igas suuremas sügavkülmkambris olema temperatuuri isekirjutaja, piisab ju tavalisest kraadiklaasist,? toob ta näite. Pärn kirjeldab ka juhtumit, kus nõuti, et kõik puidust plaadiga lauad tuleb välja visata. Nüüd on siiski aru saadud, et mõne tehnoloogia juures on selline laud vajalik.
Veterinaar- ja toiduameti mitteloomse toiduhügieeni büroo juhataja Piret Rajasalu aga ei luba kontrollide leebemat suhtumist. Tema kinnitusel peab järelevalveametnik kinni pidama seadusaktides kehtestatud tähtaegadest ning nõudma nende täitmist. ?Järelevalveametnikul ei ole õigus minna vastuollu seaduses sätestatuga ja seetõttu ei saa ametnik lubada mitte täita õigusaktis sätestatud nõudeid või anda ajapikendust,? lausub ta.
Toiduseaduse järgi peavad kõik toidu käitlemisega tegelevad ettevõtted olema tunnustatud järgmise aasta alguseks.
Autor: Kai Vare

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele