Peeter Stamberg • 2. juuli 2002 kell 7:59

USA aktsiaturgudel: Nasdaq viie aasta madalaimal tasemel, WorldCom ?93%

Kolmas kvartal algas USA aktsiaturgudel müügisurvega, kuna raamatupidamisskandaal sideoperaatori WorldCom ümber süvenes.

Peamiselt tehnoloogiaettevõtete aktsiaid sisaldav Nasdaq <GR#US.^IXIC> kukkus 4,06%, 1403,80 punktini ehk viimase viie aasta madalaimale tasemele. Viimati oli indeksi väärtus madalam 1997. aasta 10. juunil.

Raamatupidamisskandaalid ja hirm võimalike terrorirünnakute ees seoses 4. juuliga (USA iseseisvuspäevaga) peletas investoreid aktsiatest eemale. Ärevaks tegi ka poliitiline olukord väljaspool USAd.

Eile langes miljarditesse dollaritesse ulatuva raamatupidamisskandaali seotud sideoperaator WorldCom Inc. <GR#US.WCOME> aktsia 92,7%, 0,06 dollarini. Eile oli esimene kauplemispäev pärast raamatupidamisskandaali ilmsiks tulemist möödunud nädalal.

Ettevõtte turukapitalisatsioon kukkus alla 178 mln dollari ehk 2,8 mld kroonile, seega on Eesti Telekomi turukapitalisatsioon (9,7 mld krooni) WorldComi omast ligikaudu 3,5 korda suurem.

WorldComi aktsia tegi ka Nasdaqi ajaloo käiberekordi. Kokku kaubeldi 1,5 mld aktsiaga, mis ületab peaaegu kahekordselt senise kauplemismahurekordi ühe aktsiaga kauplemises päeva jooksul (ka endine rekord kuulus WorldComile). Kokku on ettevõttel veidi alla 3 mld aktsia, seega vahetas omaniku enam kui iga teine aktsia.

Kokku kaubeldi eile Nasdaqil 2,97 mld aktsiaga, New Yorgi börsil kogunes kauplemismahuks 1,42 mld aktsiat.

Tööstusgigant 3M <GR#US.MMM> aktsia kerkis 3,58%, 127,40 dollarile. Hajutatud tootmisega kompanii teatas, et teise kvartali kasum võib tulla tänu oodatust paremale müügile suurem kui oodatakse.

Kuigi 3M oli suurim tõusja liideraktsiaid sisaldavas Dow Jonesi tööstuslikus keskmises ei suutnud ta negatiivsest meelestatust muuta ja Dow" indeks <GR#US.^DJI> langes 1,44% 9109,79 punktile. Laiem S P 500 indeks <GR#US.^SPC> kukkus 2,14%, 968,65 punktile.

'Investorite psühholoogia on murdumas,' ütles Wachovia Securities väärtpaberiturgude juht Michael Murphy uudisteagentuurile Reuters. 'Turgudel on palju ebamäärasust ja inimesed on ebakindlad'

Suure languse tegi läbi ravimitootja Alkermes Inc. <GR#US.ALKS> aktsia. USA toidu- ja ravimiamet lükkas tagasi Johnson Johnsoni <GR#US.JNJ> ja tema partneri Alkermesi taotluse skisofreeniaravimi Rispedia osas. Johnsons Johnsonsi aktsia langes teate peale 3,37%, kuid Alkmersile oli see tõeliselt tugev hoop ja aktsia kukkus üle kahe kolmandiku.

Hetkel kuum