13. september 2002 kell 6:14

Karmimad laenutingimused vähendavad tarbimist

Eesti Panga kaalutav laenutingimuste karmistamine võib võtta isu majaostu plaanijalt ja odavama auto ostjalt, kirjutab tänane Äripäev.

'Karmimad laenutingimused vähendavad elanike ostuvõimet või kaotavad huvi hoopis,' ütles ASi Ober-Haus Kinnisvara tegevdirektor Hindrek Leppsalu.

Leppsalu sõnul oli omafinantseeringu määr seni 30%, Kredexi abiga sai selle viia aga 10ni. 'Kui protsent 30 peale tagasi läheb tähendab see, et 100 000 krooniga ei saa enam miljonikroonist elamispinda, vaid kolm korda odavama,' sõnas ta. 'Loomulikult avaldaks asjade selline käik mõju ka meie firma majandustulemustele.'

Uus Maa kinnisvaragrupi analüütik Ain Kivisaar ütles laenutingimuste võimalikku karmistumist hinnates, et midagi katastroofilist ei juhtuks. 'Nii kiire kasv kinnisvaraturul kindlasti ei jätkuks madalama sissetulekuga elanikkonna äralõikamise tõttu,' ütles Kivisaar. 'Tallinna leibkondadest on ju laenuvõimelised ainult 20% ja neist 60% laenuvõime jääb 300 000 piiresse.'

ASi Helkama Auto ?kodade müügijuhi Kalle Mihkelsi sõnul mõjutab laenuturu karmistumine kindlasti liisingul rajanevat automüüki. 'Kaheksa-üheksa autot kümnest müüakse praegu ju liisinguga. Neid inimesi, kes tulevad ostma rahakott näpus, jääb järjest vähemaks,' rääkis ta. 'Kui kaheksa aastat tagasi oli protsent jäägilt 20-25, siis nüüd räägime isegi kaheksast.'

<#vaata siit=http://www.aripaev.ee/2231/uud_uudidx_223102.html>

Hetkel kuum