• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansa kasum sõltub laenukahjude suurusest

  Kõige positiivsemalt on Baltimaade suurima pangandusgrupi Hansapanga suhtes meelestatud Trigon Markets, kelle peaanalüütik Toomas Reisenbuk ootab Hansapanga grupi kolmanda kvartali puhaskasumiks 467 miljonit krooni, mis on 9,2 enam kui möödunud aastal samal ajal.
  Trigon ootab panga tegevuskasumiks enne provisjone 558 mln krooni ehk 25 enam kui aasta tagasi.
  Mahtude projekteeritava kasvu tõttu peaks Hansapanga netointressitulu Trigoni hinnangul kasvama võrreldes aastataguse ajaga 13 ja mitte-netointressitulud 10.
  Selline areng pluss prognoositud 9 kulude tõus võrreldes möödunud aasta sama perioodiga peaks alandama panga kulu-tulu suhet 55 protsendile teise kvartali 57 protsendilt.
  Trigon ootab panga võimalike laenukahjumite katteks tehtavate netoprovisjonide mahuks 67 miljonit krooni, mistõttu maksude-eelne kasum peaks kolmandas kvartalis tulema 491 mln krooni ehk peaaegu sama suur kui teises kvartalis.
  Samas tõdes Reisenbuk, et pole välistatud ka madalam netoprovisjonide maht, mistõttu võib ettevõtte puhaskasum 467 miljonist kroonist veel suurem tulla. Sellest hoolimata soovitab Trigon investoritel rohkem jälgida panga tegevuskasumit enne provisjone ja kulu-tulu suhet.
  Suprema ootab Hansapanga grupile kolmandaks kvartaliks 444,3 miljoni krooni suurust kasumit, mis tähendaks pangale mullusega võrreldes 3,9 kasvu.
  Kvartaliga ootab investeerimispank tänu Läti ja Leedu turule Hansapangalt üsna tugevat mahtude kasvu. Kuigi panga varad ja deposiidid teises kvartalis langesid, mis olid osaliselt tingitud USA dollari ebasoodsast liikumisest, ootab Suprema kolmandas kvartalis mahtude olulist kasvu.
  Panga netointressituludeks oodatakse 784,9 miljonit krooni ehk 10,4 rohkem kui aasta tagasi ning netotulu komisjonitasudelt peaks tõusma 349,6 miljoni kroonini ehk 17.
  Suprema analüüsi osakonna juhataja Veikko Maripuu ootab, et panga edasise kasvu väljavaade, eriti eralaenude osas, püsib korralik ja vaatamata aktsia viimase aja tõusule on tal veel ruumi üles minna. Sellest tulenevalt jätab investeerimispank aktsia hinnasihi 240 krooni peale, kuid alandab aktsia soovitust seniselt ?osta? tasemelt tasemele ?kogu?.
  Kõige pessimistlikumana ootab Ühispanga analüütik Sander Danil Hansapanga puhaskasumiks 411 miljonit krooni ehk peaaegu 4 vähem kui mullu samal ajal.
  Danili sõnul toetab Hansapanga kasumit asjaolu, et Hoiupanga firmaväärtuse amortisatsioon lõppes juulis. Teisalt ootab Danil aga, et suurenev surve marginaalidele jätkub ja provisjonid peaksid suurenema. Provisjonide mahuks ootab ta 40?50 miljonit krooni, kasum enne provisjone peaks ulatuma 480?490 miljonit.
  Kui aga netoprovisjonide maht on jälle miinuses, võib Hansapanga kasum osutuda oluliselt prognoositust suuremaks, tõdes Sander Danil. ?Hansapank võib positiivselt üllatada,? lausus ta.
  Kui provisjonid ei suurene, tähendab see, et laene, mille tähtajalised tagasimaksed on hilinenud 60 päeva, on pangal jätkuvalt vähe, selgitas Danil.
  Hansabank Marketsi analüüsi osakonna juhataja Urmas Riiel lausus, et nemad Hansapanga grupi tulemusi ei prognoosi ega kommenteeri.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tallinna börs pani nädalale rohelise punkti
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.