Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Juhid ei tunne äriturundust

  Turundusega võrreldes on äriturundus suhteliselt noor tegevusvaldkond. Maailmas hakati seda tõsisemalt uurima ja rakendama 1970ndate teisest poolest. Eesti kõrgkoolide õppekavadesse ja raamatukogudesse on äriturundus jõudnud alles viimastel aastatel.
  Äriturunduse tundmine aitab vältida läbikukkumisi uue toote arendamisel, ebaõnnestumisi potentsiaalsete turgude valimisel ja neile sisenemisel, väärarvestusi toodete posit- siooneerimisel või ümberposit-siooneerimisel, vigu müügikorralduses reklaami ja turustuse kallinemise ning konkurentsi karmistumise tingimustes.
  M.D.Hutt?i ja M.H.Morris?e raamatutes kirjeldatakse ja analüüsitakse äriturunduse iseärasusi nagu äriturunduse olemus ja erinevus tarbetoodete turunduses; kliendi ostuoperatsioone ja ostuotsuseid, müüja-ostja suhete loomist ning juhtimist. Samuti tuleb juttu turu segmentimisest ja toote positsiooneerimisest; turu-ja nõudluse uuringutest ja infosüsteemidest, turunduse strateegilisest juhtimisest, uute toodete arendamisest ning hinnakujundamisest.
  Tähelepanuta pole jäetud ka reklaami osa, kus kajastub kommunikatsioon ? reklaam, müügisoodustus, isiklik müük. Turustuses tuleb täpsemalt jutti turustuskanalitest, logistikast, tarneahela juhtimisest, lisandväärtusahelate kujundamisest, elektroonilisest kaubandusest. Turundusstrateegiate kontrollimise all kajaststakse tasakaalustatud mõõdikute süsteemi, erinevate tasandite kontrolli jm.
  Soovitava kahe raamatu valik tuleneb nende autorite tuntusest, ülesehituse õpikulaadsest kõikehaaratavusest, sisukorra heast liigendusest, strateegilise lähenemise rõhutamisest, tänapäeva turunduse oluliste teemade lahkamisest teooria heast sidumisest maailmapraktika näidetega, enesekontrolli küsimuste pakkumisest, tabelite ja jooniste selgest esitamisest, internetiallikatele osundamisest jmt.
  Nii inglise kui eesti keeles kohtab nimetatud valdkonna kohta erinevaid nimetusi: organisatsiooniturundus (organizational marketing), äriturundus (business marketing), ärilt-ärile turundus (business-to-business marketing, B2B), tööstusturundus (industrial marketing). Kolm esimest on laiema sisuga hõlmates organisatsioonide, institutsioonide ja äriettevõtete turundust, viimane kitsam piirdudes üksnes tööstusettevõtete turundusliku töö ja suhetega. M.D.Hutt?i raamat on laiema taustaga, M.H.Morris?e oma aga suurema rõhuasetusega tööstusturundusele.
  Äriturundusel, sh tööstusturundusel on iseärasused, mida tuleb tunda, et edukalt konkureerida lokaalsel, rahvusvahelisel ja globaalsel turul. Äriturundust on tohutult mõjutanud tehnoloogia kiire areng, mille tulemusena on muutunud uute toodete arendamine, lühenenud toodete elutsüklid, teisenenud turunduslogistika ja teenusepakkumine.
  Tänu elektroonilisele andmeedastusele saavad tootja ja klient tegutseda reaalajas, mistahes kohas ja mistahes ajal. Ariturunduse aktiivsust on tõstnud ettevõtluse muutumine paindlikkumaks, kohanemisvõimelisemaks, reageerivamaks, agressiivsemaks ja novaatorlikumaks.
  Äriturundust on edendanud uued turundusteooriad, mudelid ja kontseptsioonid. Minevikku on jäänud massturunduse periood ning tänapäeval on põhiline tähelepanu pööratud kliendikesksusele, otseturundusele ja suhtlusturundusele koostööpartneritega.
  Autor: Ann Vihalem
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Fordi tegevjuht: jätsime kaks miljardit kasumit lauale
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.