Inno Tähismaa • 4. november 2002 kell 22:00

ERA Panga eksjuhid kaotasid üksmeele

ERA Panga endiste juhtide vastu esitatud süüdistust kohtus esindav prokurör Kaire Hänilene ütles, et lihtmenetluse kokkulepe ei läinud läbi, sest kõik süüalused polnud nõus karistusega, mis neile välja pakuti. Hänilene ei soovinud täpsustada, kes ERA Panga endistest juhtidest alt ära hüppasid. ?Osa süüaluseid oli kokkuleppest väga huvitatud,? ütles Hänilene.

Hänilene ütles, et ei soovi täpsemalt kirjeldada lihtmenetluse kokkuleppe läbirääkimiste nüansse. Ta ütles vaid, et läbirääkimised algasid suvel. Hänilese hinnangul polnud soov kokkulepet sõlmida põhjustatud kavatsusest kohtuasja arutamisega venitada.

ERA Panga endistelt juhtidelt polnud eile võimalik kommentaari saada.

Lihtmenetluse kokkulepe oleks andnud ERA Panga endistele juhtidele võimluse läbida kohtutee kiirendatud korras ja ilma sisulise aruteluta. Selleks oleks nad pidanud end süüdi tunnistama ja seoses sellega nõustuma neile pakutud karistusega. Sellega kõik süüalused nõus polnud.

Hänilese sõnul oleks lihtmenetlus andnud olulise aja kokkuhoiu. Samuti oleks see tähendanud, et tehtud otsust ei saa enam sisuliselt vaidlustada.

ERA Pangaga seotud kriminaalasja alusel on kohtu all üheksa ERA Panga endist töötajat. Need on panga asutaja ja endine nõukogu esimees Andres Bergmann, panga endised juhatuse liikmed Jaak Kiiker, Peep Akkel ja Mart Kallaste, ERA Panga Tallinna filiaali endine juhataja Raivo Link, ERA Panga endine jurist ja Andres Bergmanni õde Aet Bergmann, ERA Panga asjaajamisosakonna endine juht Krista Rästa, ERA Pangaga seotud kindlustusseltsi Polaris-Vara endine juht Tarmo Ruben ning seltsi töötaja ja Andres Bergmanni sugulane Helve Luhasalu.

Süüdistuse järgi kuritarvitasid ERA Panga juhid ametiseisundit ning tegid ebaseaduslikke tehinguid, mistõttu sai pank kahju ja pankrotistus. Kriminaalasi jõudis prokuratuuri ja kohtusse tänavu kevadel. Politsei algatas kriminaalasja kaks aastat tagasi ERA Panga pankrotihaldurite avalduse alusel.

ERA Panga juhtide kohtusi jätkub Tartu maakohtus reedel kell 10. Eilne kohtuistung lükkus edasi, kuna Andres Bergmann oli haige.

Hetkel kuum