Ülo Toomsalu • 19. november 2002 kell 6:22

PM: Katse piirata Keskerakonna edu luhtub

Riigikogus jäävad täna tõenäoliselt vajaliku 51häälelise toetuseta opositsiooni esitatud valimisseaduse muudatused.

Muudatuste jõustudes saaksid kevadistel parlamendivalimistel edukaimad parteid, näiteks Keskerakond, vähem kohti kui praegu kehtiva valimisseaduse puhul, kirjutab Postimees.

Seadusemuudatus tasandaks Eesti valimissüsteemi eripära mõjusid, mille tõttu parlamendivalimistel rohkelt hääli kogunud erakonnad saavad Riigikogus enam kohti, kui see neile antud häältest proportsionaalselt tuleneks.

Eelnõu esitajaks on Isamaaliidu fraktsioon, põhisisuks soov minna üle erakondade avatud üleriigilistele nimekirjadele ja reastada seal kandidaadid ümber vastavalt paremale häälteprotsendile, mis arvutatakse kandidaadile antud häälte arvu jagamisel vastava piirkonna lihtkvoodiga ning saadud tulemuse korrutamisel sajaga.

Praeguses seaduses reastatakse kandidaadid ümber vaid ringkonnanimekirjades. Kui Isamaaliidu ettepanek läbi läheks, kaoks erakondadel võimalus üleriigilise nimekirja asetuse abil viia Riigikokku inimesi, kes pole valijate hulgas väga tuntud, kuid on erakonna arvates head töötegijad.

Eilsel põhiseaduskomisjoni istungil tegi Isamaaliidu eelnõule radikaalse täiendusettepaneku fraktsiooniväline Riigikogu liige Tiit Käbin. Ta pani ette, et kompensatsioonimandaate saaks iga erakond proportsionaalselt talle üleriigiliselt antud häälte arvule. Näiteks 30% häältest saanud erakond saaks umbes 30 kohta jne.

Hetkel kuum