Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kapitali kättesaadavust võib parandada

  Riigi konkurentsivõime sõltub teiste tegurite kõrval ka materiaalsetest vahenditest, mida tootmises rakendada. Eesti avanemine maailmaturgudele ning sellega kaasnenud uus konkurentsisituatsioon nõudis tehnoloogia nüüdisajastamist ja investeeringuid. Ettevõtete kapitalivajadus on suur. Tehnoloogia väljavahetamine on üks etapp, kuid muutuvate tingimustega kaasaskäimine nõuab lisaks pidevaid investeeringuid.
  Kapitali kogumahutus põhivarasse on Eestis aasta-aastalt suurenenud. Viimastel aastatel on selle maht moodustanud ca veerandi SKTst.
  Teiste riikidega võrreldes on tegemist üsna hea näitajaga, kuid arvestades praegust mahajäämust ning madalat SKT taset inimese kohta, võiks investeeringud olla veelgi suuremad. Ettevõtete võimalused teha rahavoogudest vajalikke investeeringuid on ebapiisavad, seega on vaja otsida võimalusi väljastpoolt.
  Investeeringute tegemisel on oluline kapitali kättesaadavus ning siin peituvad põhjused, miks investeeringute mahud jäävad alla soovitud tasemele.
  Eesti pangandussektor on hästi arenenud, seetõttu krediidi saamine ettevõtetele suuri probleeme ei valmista. Samas käib see suuremate ettevõtete kohta, väiksematel on tagatiste puudulikkuse tõttu laenu raskem saada, samuti on see neile kulukam.
  Jättes kõrvale pangandussektori, on finantssektoril tervikuna arenguruumi veel küllaga. Innovatiivsete, kõrgtehnoloogiliste, teadus- ja arendustegevuse mahukate ettevõtete loomisel on oluline roll riskikapitalil, mis pole Eestis veel laialdast kasutust leidnud.
  Eestil on vähe ressursse, kuid neid nappe vahendeidki ei kasutata täiel määral ära. Põhjusi selleks võib leida mitmeid, kuid üldiselt võib selle taandada lühikesele ajaperioodile, mil Eestil on tulnud läbi teha suuri muutusi ning seetõttu pole kõik veel n-ö paika loksunud.
  Samas ei saa seda kasutada õigustusena, sest kõik probleemid pole iseregulatsiooni korras lahenevad või võtab see liiga kaua aega.
  Kapitali kättesaadavamaks muutmisel väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele saab riik kaasa aidata ning samme selles suunas on juba astutud.
  Mahajäämuse likvideerimine on seda olulisem, et vaatamata Eesti heale positsioonile Ida- ja Kesk-Euroopa riikide seas on olukord võrreldes tippriikidega palju kehvem.
  Autor: Mario Lambing
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.

Olulisemad lood

Politsei pidas kinni SMSidega raha välja petnud küberkurjategijad
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.