Peep Talimaa • 10. detsember 2002 kell 22:00

Kas tõesti hüvasti, Viljandi ööklubid?

Mullu veebruarist öisel ajal kauplustes alkoholimüügi keelanud Viljandi linna kutsuti seejärel kommentaarides kombluse pesaks ja karskuse kantsiks, tuletati meelde ka kunagist linnavõimude otsust peita siivutute kaanepiltidega ajakirjad kioskites leti alla. Paljud avaldasid lootust, et kangema kraami tarbimine Viljandis ja eriti noorte seas tagasi tõmbab. Veel enamad olid aga skeptilised, ennustades taksoviina tagasitulekut ja naabervaldade öiste müügikohtade käibe kasvu.

?Ootan erutusega uusi demokraatia piiranguid, sest tõesti on oleme liiga ?vabad? tegema seda mida soovime. Tahaksin ?tarkadelt? linnaisadelt järgmisena teada, kui palju ma võiksin kuus alkoholi tarbida ? et meelde jääks, võiks välja anda talongid!? kirjutas toona varjunime ?joodik? kasutanud internetikommentaator. ?Veel võiks linnavalitsusse tööle võtta ametniku, kes registreeriks joomist linnas.? Ilmselt selline registraator tööle ka võeti, nüüd plaanib Viljandi linn ?joodikule? vastu tulles ja uusi kitsendusi.

Sedapuhku tahetakse keelata öine alkoholimüük ka Viljandi baarides: nädala sees alates südaööst ja nädalavahetustel kella kahest. Uuesti tohib kangemat kraami müüma hakata hommikul kell kaheksa ning piirangut ei laiendata kinnistele üritustele, tutvustas Viljandi linnasekretär ilmselt linnavolikogu detsembrikuu istungile esitatavat eelnõu ajalehele Sakala. ?Tingimuste karmistamine tuleneb korrakaitse vajadustest. Öösiti või õigemini hommikuti on joodikuid linnas liiga palju,? selgitas linnasekretär. Viimatine väide on ju selge märk, et keegi on käinud süstemaatiliselt joodikuid üle lugemas.

Irooniline on see, et kauplustes öise viinamüügi keelamise juures oli otsustajate üks argument just see, et lõbustusasutustes tohib ju ka edaspidi ööpäev läbi alkoholi müüa.

Suisa kurb aga see, et veel enne, kui Viljandisse mõni kohaliku noorema rahva seas kauaoodatud tänapäevane ööklubi üldse kerkima on saanud hakata, antaks sellise otsusega selge signaal: taolist ettevõtmist siin näha ei soovitagi. (Mahlale ja mineraalveele sellist ööasutust vist keegi püsti panema ei hakka.)

Linnavõimu arvates järelikult piisab Viljandile paarist praegusest, eeskätt vaid nime poolest ööklubist küll ning needki ei pea ju öösel väga lahti olema. Pidulisemad noored mulgid viigu oma raha aga Pärnu, Tartu või Tallinna ööklubipidajate meeleheaks sinna.

Hetkel kuum