Raivo Sormunen • 17. detsember 2002 kell 22:00

Elcoteqi Hiina laienemine lennutas aktsiat 13

Põhjala börsid tiksusid eile vaikselt üleeilsete tasemete juures. Jõulurallist, mida esmaspäeval USA turul juba veidi kogeda sai, polnud jälgegi.

Omasoodu hakkas eile keskpäeval Helsingi börsil üles liikuma aga Tallinnaski paljudele inimestele tööd andva Elcoteqi aktsia. Väärtpaberi üle 13 suurusele päevatõusule aitas kaasa uudis, et ettevõte on IBMilt ostmas 70 osalust kahes Hiina elektroonikafirmas, mille peale investeerimispank Conventum Securities tõstis aktsia reitingu hoobilt ?vähenda? pealt ?tugeva osta? peale, öeldes et näeb ettevõtte käibekasvu 30st paranemist.

Ka USA börsid alustasid peale esmaspäevast paariprotsendist tõusu eile üldjoontes ilma kindla suunata. See ei käinud aga McDonald`si aktsia kohta mis kukkus börsipäeva alguses kohe 8 ning hakkas testima oktoobri alguses saavutatud viimase kaheksa aasta madalaimaid tasemeid.

Põhjus oli selles, et maailma suurim kiirtoitluskett teatas, et ootab käimasolevaks kvartaliks koos erakorraliste kuludega 0,05-0,06 dollarist kahjumit aktsia kohta. Mõjukas on fakt, et McDonald`s, kellel on probleemid USAs ja kes tõmbab osadel välisturgudel oma tegevust tagasi, pole veel kunagi üheski kvartalis kahjumit saadud. Ka ettevõtte poolt enne erakorralisi kulusid antud 0,25-0,26 dollarine kasumiprognoos aktsia kohta jäi analüütikute keskmisele prognoosile märgatavalt alla.

USA poolt eile avaldatud selle nädala olulisemaid makromajandusuudiseid peeti aga heaks. Toodangumaht tööstuses kasvas novembris esimest korda pärast juulit. Kasv ulatus küll vaid 0,1ni. Tarbijahinnaindeks kasvas USA möödunud kuul samuti 0,1 ning mõnevõrra kosus madalate eluasemelaenu intresside tõttu novembris ka ehitama hakatud elamute arv.

Hetkel kuum