Kaja Koovit • 19. detsember 2002 kell 22:00

ELi pürgijad ja Venemaa päästsid Oracle

Oracle?i novembriga lõppenud II kvartali puhaskasum oli 534,9 miljonit dollarit (8,2 mld krooni) ehk 10 USA senti aktsia kohta. Aasta varem teenis ettevõte samal ajal 549,5 miljonit dollarit (8,4 mld krooni) ehk samuti 10 senti aktsia kohta. Kasum aktsia kohta ei ole mullu sama ajaga võrreldes vähenenud, sest ettevõttel on mullusest vähem aktsiaid. Marginaalid ei ole aasta varasemaga võrreldes langenud.

Analüütikud ootasid kasumiks aktsia kohta 8 senti. Ettevõte ise prognoosis kasumiks 8?9 senti aktsia kohta.

Oracle?i käive vähenes kvartalis 3 2,31 miljardi dollarini (35,2 mld krooni). Firma varasemad prognoosid lubasid käibe 4?7 langust.

?Meie turg on laiem kui USA ning nii mõnedki arenevad turud? ELiga ühinevad riigid, Venemaa ja isegi Aafrika ning Lähis-Ida näitasid suurt kasvu,? põhjendas Oracle Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika (EMEA) juht Sergio Giocoletto tarkvarafirma oodatust paremaid tulemusi Bloomberg TV-le.

Oracle turgudest oli EMEA ainuke, kus müük võrreldes aastatagusega suurenes, kasvades 9 817 mln dollarini mullu sama aja 753 mln võrreldes.

I kvartaliga võrreldes suurenes EMEA müük 30,3, Aasias 13 333,3 mln dollarini ja Ameerikas vaid 4,71,2 mld dollarini.

Juba enam kui aasta on Oracle pidanud toime tulema suureneva konkurentsi ning tehnoloogiainvesteeringute vähenemisega. Et selles olukorras ellu jääda, on Oracle asunud viimastes kvartalites kulusid kärpima. Viimases kvartalis vähenesid tegevuskulud 3. Ettevõttest koondati 850 inimest ehk 2 töötajatest ning selles kvartalis kaotab töö veel mitusada inimest.

?Sellelt kvartalilt loodame veel paremat,? lausus Oracle üks asutajatest ning juht Larry Ellison. Ta loodab, et kvartalis müüginumbrid enam ei vähene, kuid kasvu lootuste suhtes oli ta ettevaatlik, prognoosides heal juhul vaid kuni 4 müügi suurenemist.

Selle kvartali kasumiks aktsia kohta prognoosib ettevõte analüütikutega samaväärse 9?10 senti.

Oracle finantsjuhi Jeff Henley ootab järgmisel aastal majanduskeskkonna paranemist ja tehnoloogiainvesteeringute mõõdukat kasvu. ?Oleme optimistlikumad kui kaks aastat tagasi ning loodame, et asjad hakkavad paranemise poole liikuma,? lausus ta.

Giocoletto märkis, et teises kvartalis suurenenud serverite tarkvara müük ning uute litsentside müügikasv annavad tunnistust sellest, et kulutused tehnoloogiale suurenevad. ?Olukord paraneb tasahilju, kuid eufooriasse ei maksa laskuda,? lausus ta.

Giocoletto tõdes, et Lääne-Euroopas turg tuleval aastal tõenäoliselt ei kasva, kuid mõõdukat kasvu peaks pakkuma Kesk- ja Ida-Euroopa. Giocoletto tõdes, et konkurentsi põhjustatud hinnasurve jätkub.

Oracle aktsia hind langes kolmapäeval USAs enam kui 3protsenti, kuid kerkis järelkauplemises 4,3 11,08 dollarini.

Septembri lõpust on aktsia hind kerkinud 35, kuid jääb siiski 23 allapoole selle aasta alguse hinnataset.

Hetkel kuum