Peeter Raidla • 29. mai 2003 kell 13:01

Sakala Keskuse konkursi võitis BDG ja LHV ühisfirma

Sakala Keskuse hoonestusõiguse konkursi võitjaks tunnistati täna BDG ja LHV omanike loodud ühisfirma AS Uus Sakala.

Konkursi komisjoni juhtinud ASi Sakala Keskuse juhatuse esimees Kalle Sepp sõnas, et viiest komisjoni liikmest neli pooldasid Uus Sakala pakkumist.

Sepp tõdes, et otsustamisel sai määravaks Uus Sakala väljapakutud kontseptsioon, mis tema meelest vastas kõige enam konkursi tingimustele. Jutt on tulevasest kultuurikeskusest, kus peaks idee kohaselt tekkima kultuuri- ja meelelahutusürituste, konverentside ja kino sümbioos.

Sepp kinnitas, et nii nagu kõigi teistegi pakkujate puhul, oli ka Uus Sakalal oma pakkumine kaetud vajalike finantsgarantiidega. Koostatud oli rahastamise ja rahavoogude skeemid. Lisaks LHV-le oli finantseerimisskeemidesse haaratud ka mitmed pangad.

Homme tuleb kokku Sakala Keskuse nõukogu, kus tulevad konkursi tulemused veel kord arutamisele. Kalle Sepp nentis, et kuna tegu on mahuka ja kaaluka projektiga, siis on keskusel enne lepingu sõlmimist soov kooskõlastada see ka kultuuriministeeriumiga. Ilmselt on kavas korraldada ka arhitektuurikonkurss, sest kõik osalejad olid sellist lähenemist oma pakkumistes aktsepteerinud.

Sepp avaldas arvamust, et lepingu sõlmimiseni Uus Sakalaga jõutakse kõige varem kuu aja jooksul, ent midagi täpsemat saab öelda alles pärast homset nõukogu koosolekut.

Sakala Keskus juhatuse esimees oli tulevase projekti majandusliku tasuvuse suhtes optimistlik, seda vaatamata näiteks Saku suurhalli ja ka Tallinna kinode suhteliselt kasinale kasumlikkusele. Ka polnud ta nõus väitega, et komisjon langes Uus Sakala omanike sorava jutu õnge.

'Kõik pakkujad olid oma kontseptsioonid ja nende tagatised tõsiselt läbi mõelnud, niisama proovima ei olnud keegi tulnud,' viitas Kalle Sepp sealhulgas ka Uus Sakala pakkumise tõsidusele.

Uus Sakala omanikeks on võrdselt 50 protsendiga vendadele Peeter ja Priit Rebasele kuuluv BDG Holding ning LHV ühe asutaja Tõnis Haaveli ning Ilmar Kompuse osaühing Giuseppe. Uus Sakala kava kohaselt investeeritakse Sakala keskuse renoveerimisse ja laiendamisse 270 miljonit krooni.

Hetkel kuum