Andres Kärssin • 3. juuni 2003 kell 7:07

Statistikaamet: Konkurents kaubanduses on suurenenud

2003. aasta I kvartalis oli kaubandusettevõtete realiseerimise netokäive 29 miljardit krooni ning kulud 28 miljardit krooni, teatas Statistikaamet.

Suurenenud konkurentsi tingimustes olid paljud ettevõtted sunnitud vähendama kaupade juurdehindlust ehk kaubanduslikku marginaali.

Viimaste aastate kaubandusettevõtete netokäibe kasv jätkus ka 2003. aasta I kvartalis, kuid tuludest enam kasvasid kulud. Kaubandusettevõtete kaubanduslik marginaal oli 21%, eelmise aasta I kvartaliga võrreldes vähenedes see keskmiselt 1%.

Suurim kaupade juurdehindluse langus oli mootorikütuse müügi ning suurtel spetsialiseerimata jaekaubandusettevõtetel, vastavalt 6% ja 3%. Kui eelmise aasta I kvartalis oli kaubandusettevõtete kogukasum 1,1 miljardit krooni, siis 2003. aasta I kvartalis oli see alla 1 miljardi krooni. Paljud jaekaubandusettevõtted lõpetasid 2003. aasta I kvartali kahjumiga.

Hetkel kuum