Kaja Koovit • 15 juuli 2003

Philips suutis kasumisse jääda

Euroopa suurim tarbeelektroonika tootja Philips suutis tänu kulude kärpimisele viimase viie kvartali jooksul esmakordselt kasumisse jääda.

Bloomberg kirjutab, et Royal Philips Electronicsil õnnestus teine kvartal kasumiga lõpetada, sest kulude kärpimine suutis tasandada 18protsendilise käibe vähenemise mõju. Philips prognoosib, et turuolukord jääb jätkuvalt nõrgaks.

Philipsi puhaskasum oli 42 mln eurot (657,2 mln krooni). Aasta tagasi lõpetas Philips samal ajal 1,26 mld euro (19,7 mld krooni) suuruse kahjumiga. Analüütikud ootasid ettevõtte kahjumiks 86,5 mln eurot (1,4 mld krooni).

Philipsi käive kahanes viiendiku võrra 6,53 mld euroni (102,2 mld krooni). Philipsi teatel oli käibe vähenemine tingitud peamiselt euro 16% tugevnemisest dollari suhtes.

Philipsi tegevjuht Gerard Kleisterlee kinnitas, et praeguste tulemuste põhjal võib väita, et Philips suudab 2004.aastaks kokku hoida 1 mld eurot ja pooljuhtide üksus peaks kasumisse jõudma aasta viimases kvartalis.

Kleisterlee on koondanud enam kui viiendiku ettevõtte töötajaskonnast, viinud tootmise madalamate tööjõukuludega riikidesse ja suutnud pärast kahte rekordkahjumitega lõppenud aastat kulud kontrolli alla saada.

Philipsi aktsia hind on aasta algusest kerkinud 12%, samas kui Amsterdami AEX indeks on oma väärtusest kaotanud 4,2%.

Hetkel kuum