Raivo Sormunen • 20. oktoober 2003 kell 22:00

Pensioniraha liigub aktsiate poole

Eilse Äripäeva veergudelt võis lugeda, et Hansapank toob turule kaks uut vabatahtliku pensionikindlustuse fondi. Uued fondid võimaldavad pensionikogujatel võtta suuremaid riske ja avardavad pensioniks investeerijate valikuvõimalusi.

Tänase päevani saab kolmandat pensionisammast ehk vabatahtlikku pensionikindlustust lisaks rohkearvulistele kindlustusseltside toodetele koguda vaid nelja erinevasse pensionifondi. Kaks uut fondi laiendavad kindlasti kolmandast sambast huvitatud inimeste ringi ? eriti nende osas, kes soovivad kolmandat sammast koguda läbi investeerimisfondide. Hansapanga turule toodavatest fondidest tundub kõige huvitavam V3, mis võib kogu pensionikoguja raha aktsiatesse investeerida ning kätkeb endas seetõttu tavapärasest kõrgemat riski, kuid ka suuremat rahateenimise võimalust. Senini on neli vabatahtlikku pensionifondi investeerinud aktsiatesse kuni 50 varadest ehk sama palju kui kõige agressiivsemad teise samba fondid.

Kuigi aktsiate, hoiuste ja fondiinvesteeringute või ka teise pensionisamba fondide kõrval on kolmandasse sambasse liikunud tühised summad, on kasv siiski märgatav. Viimase 12 kuuga on kolmanda pensionisamba fondide kogumaht kasvanud 43 mln kroonilt 82,2 mln kroonile ehk ligi kaks korda. Umbes kolmveerand miljardi krooni jagu on orienteeruvalt kolmandasse sambasse investeeritud ka läbi erinevate kindlustusseltside toodete.

Hetkel kuum