Ericsson üle kolme aasta tegevuskasumis

Eelmise aasta kolmandas kvartalis oli firma tegevuskahjum ligi 4 miljardit Rootsi krooni (7 mld Eesti kr). Ettevõte ületas analüütikute ootusi, kes arvestasid keskmiselt 507 miljoni Rootsi krooni (877 mln kr) suuruse tegevuskasumiga.

Ericsson teatas börsile, et puhaskasumini siiski ei jõutud, kahjumiks jäi 4 miljardit Rootsi krooni ehk 0,25 krooni aktsia kohta. Mullu samal ajal oli kahjum 5 miljardit Rootsi krooni ja 0,41 krooni väärtpaberilt. Ericssoni käive kahanes 16%, 28 miljardi Rootsi kroonini (48 mld kr). Summa vastab turuekspertide ootustele, kes ootasid käibeks 27,5 miljardit Rootsi krooni. Investorid firma tulemustega rahul ei olnud ja eile ennelõunal langes aktsia ligi 3 protsenti. Pärastlõinal avaldatud USA majanduse kolmanda kvartali kiire kasv viis ka Ericssoni aktsia protsendiga plussi.

?Ericsson on taas kasumis, mis on meie jaoks tähtis verstapost, aga palju on veel teha, enne kui soovitud kasumlikkuseni jõuame,? ütles Ericssoni juht Carl-Henric Svanberg kvartalitulemusi esitledes.

Eriti rõõmustav oli firma jaoks kolmanda kvartali suur uute tellimuste maht, mis ulatus 28 miljardi Rootsi kroonini, mullu samal ajal oli vastav näitaja 20,5 miljardit. Ettevõte põhjendas saadud tegevuskasumit mobiilsidesüsteemide turu kosumisega ja õnnestunud kulude kokkuhoiu programmiga.

Ka tuleviku suhtes on Ericsson taas veidi optimistlikumalt meelestatud. Kontsern on seisukohal, et mobiiltelefonide turg on kosumas. Ericssoni ja Sony ühisettevõte Sony Ericsson teatas hiljuti, et teenis kolmandas kvartalis esimest korda kasumit. Rootslaste ja jaapanlaste ühisfirma käive kasvas ligi poole võrra, 12 miljardi Rootsi kroonini (21 mld kr). Väljastatud mobiiltelefonide arv kasvas 42%, 7,1 miljoni telefonini. Edu tõidki firmale just kallid multimeediatelefonid.

Murelikum on olukord mobiilsidesüsteemidega, kus Ericsson on maailmas turuliider. Siin võib sel aastal tulla kuni 10%line langus. Kokkuvõttes loodab ettevõtte juhatus siiski, et halvimad ajad on möödas ja järgmisel aastal peaks turg stabiliseeruma. Varem on võrguseadmete haru nõudluse kasvust rääkinud ka Ericssoni konkurendid Nokia ja Lucent.

Ericssoni kontsernis käivad praegu suured ümberkorraldused. Kompanii töötajate arv kahanes selle aasta jooksul ligi 18 000 võrra, 71 700 inimeselt 53 400 inimeseni. Tuleval aastal kahaneb töökohtade arv 47 000ni. Ericssoni andmetel lähevad ümberkorraldused kolmandas kvartalis maksma 5,4 miljardit Rootsi krooni.

Selle aasta kevadel Ericssoni juhtima asunud Svanberg on kokkuhoiuprogrammide senise arenguga rahul. Aasta lõpukvartalis ootab ta, et kulud langevad, nagu kavandatud, 33 miljardi Rootsi kroonini. Samuti loodab juht, et viimases kvartalis kasvab käive tunduvalt kiiremini kui kolmandas. Selle aasta lõpuks loodab firma juhtkond pisikese kasumi teenida.

Hetkel kuum