Violetta Riidas • 2. november 2003 kell 22:00

Vormi ja sisu ühtsus

Sisu ja vorm olgu kooskõlas. Kaunis kehas olgu kaunis hing. Mõis olgu ka seest mõisalik ning talutaresse pole ballisaale mõttekas sisustada. Taolist juttu oleme harjunud kuulma ning ilmselt sellega ka enamasti nõustume. Tõepoolest, meenub mõni aeg tagasi televiisorist nähtud Moskva kesklinna suursugusesse majja ehitatud ülimoodne korter, mis, vabandage väga, ei sobinud sellesse hoonesse ülimaitsekale kujundusele vaatamata kohe sugugi. Kui inimesel juba nii palju raha on ja ta tahab omale moekat minimalistlikku sisekujundust, siis pole mõtet vana stiilse maja kallale kuvaldaga minna, vaid pigem juba teine ja tunduvalt sobilikum hoone otsida.

Samas, mida teha siis, kui raha on vähem ja saatuse tahtel oled ostnud korteri hoopis näotu välimusega paneelelamusse. Kas peaks ka siin vormi ja sisu kooskõlla ajama? Kindlasti mõjuks see friikide silmadele palsamina, kui seinad poolalasti kratsida ja mõnda kohta jätta dekoratiivselt tilbendavad värvilaastud. Ka mööbli otsiks majaga samast ajastust ning muudaks sedagi natuke väsinumaks. Endale ajaks selga lillelise äraistutud sitsikitli ning pea kataks rullidega. Näitusena oleks kindlasti tegemist huvitava ruumilahendusega, kus tervik oleks absoluutne. Elada aga sellises keskkonnas ilmselt kaua ei kannataks. Vähemasti enamik meist.

Siit siis nähtub, et alati ei saa paraku sisu vormi järgi kujundada. Nagu ei saa ka inimese puhul ainuüksi tema välimuse põhjal mingeid sügavaid otsuseid teha. Nii võib ja peabki ka korterite puhul olema toredaid üllatusi ? näe poleks osanud arvatagi, et siit midagi nii huvitavat ja kena võib eest leida. Sellised leiud on reeglina palju meeldivamad, kui mõni jalutuskäik kataloogivälimusega uude eramusse, kus võid vastavalt ehitus- ja sisustusaastale enam-vähem ette ennustada, milliseid materjale on kasutatud, milline on mööbel ja kuidas on ruumid lahendatud.

Muidugi peab kujundamise puhul kinni pidama elementaarsetest reeglitest ja omama suhteliselt head maitset, et tulemus ei muutuks viisakusväljendiks ?huvitav?. Nii võiks ka kivimaja toas ikka aduda, et tegemist on kiviga, ning pisut kõveraid palkseinu pole mõtet kipsplaadiga sirgeks tehiskiviks muuta. Ja kui ikka ise ei oska, siis tasub kedagi appi paluda. Hea, kui see oleks professionaal või võimaluse puudumisel vähemasti tuttav, kes on oma kodu osanud maitsekalt kujundada.

Hetkel kuum