6. november 2003 kell 22:00

Täiuslik ilu

Etenduse on lavastanud Von Krahli teatri looja ja kunstiline juht Peeter Jalakas, koreograaf on Moskvast pärit Sa?a Pepeljajev, T?aikovski muusika on etenduse tarvis töödelnud Sergei Zagny ning kostüümid pärinevad Reet Ulfsakilt. Muusika on sisse mänginud NYYD Ensemble. Lisaks näitlejatele teevad kaasa tantsijad Triin Lilleorg, Kärt Tõnisson ja Anna-Liisa Lepasepp Tallinnast, Tatjana Gordejeva, Darja Buzovkina Moskvast ning Olga Tsvetkova Jekaterinburgist.

Von Krahli ?Luikede järve? peateemaks on täiuslik ilu. Kas ja kuidas on esteetiline seotud eetilisega? Miks on just sellest teosest saanud omamoodi balleti üldistus? Miks näidati Moskva put?i ajal kõikidest telekanalitest just ?Luikede järve??

Nii video kui ka kogu etenduse kujundus on minimalistlik ? kas must-valge või kuuekümnendate aastate värvifilmi meenutava värvigammaga. Palju kasutatakse dokumentaalmaterjale Moskva, Jekaterinburgi ja Tallinna arhiividest. Kuigi lähtekohaks on T?aikovski tuntud ballett, ei ole tegemist arranžeeringu, vaid sisuliselt uue kunstiteosega. Kanuti saali ei saa tulla otsima vana head ?Luikede järve? lugu. Lavastajad on läinud palju sügavamale ning näitavad inimesi ja kogu ühiskonda, kellele kunagi on ?Luikede järv? jätnud sügava mulje. Etendus on niivõrd populaarne, et enne Tallinna etendusi on Von Krahli teater jõudnud sellega esineda juba Soomes, Moskvas, Lätis, Haagis ja Berliinis ning pärast suundutakse New Yorki.

Autor: Kaja Kann

Hetkel kuum