Liis Kängsepp • 10. november 2003 kell 22:00

Autorite ühing pitsitab ajakirjandust

Tegelikult tahab Eesti Autorite Ühing (EAÜ) luua pretsedenti, et Eesti ajakirjandusväljaanded korralikumalt lehes avaldatud kunstiteoste reproduktsioonide eest autoritasusid maksaksid ? EAÜ juristi Anne-Ly Hussari sõnul vaidlevad nad Eesti Päevalehega (EPL) selle üle, milliste kunstiteoste reproduktsioonide eest peab maksma. Sest kord peab majas olema. ?Mitte nii, nagu Aavo Kokk teeb, et selle arve viskame prügikasti ja selle arve viskame prügikasti,? ütleb Hussar, kes ei taha teemat rohkem kommenteerida, sest on mures EAÜ maine pärast avalikkuse ees. ?Inimene, kes ta loeb seda lugu? see näitab talle, et meie oleme petturid ja kaabakad.?

?Minu arvates on värk selles, et autorite ühing on otsustanud ajalehtede valdkonna saada oma kontrolli alla ja nad pingutavad üle,? räägib EPLi peadirektor Aavo Kokk, kelle sõnul on EAÜ kohtuasjaks halvasti valmistunud ? osa teoste autoritasud, mida kohtu kaudu nõutakse, on EPL juba välja maksnud. Koka sõnul läheb EAÜ selgelt liiale, sest teinekord nõutakse autoritasusid isegi fotode eest, kus tänavapildi osana on juhuslikult peale jäänud mõni skulptuur.

?Te vaadake hiljuti Äripäevas ilmunud loo juures olnud fotot Kalev Rattusest, kes annab üle skulptuuri,? toob Kokk näite. ?Kumb on pildil põhiline, kas Rattus või skulptuur? Kui EAÜ tegevdirektor Kalev Rattus peab olulisemaks skulptuuri, saadetakse Äripäevale varsti arve autoritasu maksmise kohta,? ennustab Kokk.

EAÜ nõuab Eesti Päevalehelt umbes 7500 krooni Eduard Viiralti, Salvador Dali, Victor Vasareli, Jaak Soansi, Rein Luubi ja Ellen Kolki teoste reprode avaldamise eest. Kohtunik Kai Härmandi sõnul on kolm viimast ise sõlminud EAÜga lepingu, teiste puhul läheb EPLilt nõutav raha Hispaania Kuningriigile, ning Prantsuse ja Eesti Vabariigile.

?Üks asi on rahaline nõue, teine asi on nõue edaspidi mitte kasutada kaitstud teoseid ilma tasu maksmata või ilma autori nõusolekuta,? ütles kohtunik Härmand. ?Oluline on siin ilmselt põhimõte, mitte summa ise.?

Põhimõtteline küsimus on kohtuasi ka Aavo Kokale, kelle sõnul puudutab loodav pretsedent kõiki Eesti ajalehti ning võib lõppeda isegi sellega, et autoriõiguse seaduse sõnastust tuleb muuta täpsemaks.

Hetkel kuum