• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kolm lisatähte pakendil toob kümneid miljoneid kroone lisakulu

  Tervisemärk toodetel sisaldab praegu endas tähekombinatsiooni EST ja tootja tehase tunnusnumbrit. Edaspidi asendub EST tähekombinatsiooniga EE ning lisandub tähelühend EMÜ Euroopa Majandusühenduse tähisena.
  Uus tervisemärk on 1. maist alates kohustuslik, kuigi varem on räägitud, et Eesti saab tervisemärgi sisseviimisel üleminekuaja.
  Uute tervisemärkide teemat arutati eile ka põllumajandusministeeriumis piimatöötlejate ümarlaual, kus ettevõtjad said kokku arvutades piimatoodete pakendite vahetamise täiendavaks kuluks ca 50 miljonit krooni.
  ASi Kalev Paide Tootmine juhatuse esimees Aavo Sõrmus ütles, et minimaalne kogus näiteks tetrapakendite tellimisel on 100 000 tükki ja tellimisaeg 2?3 kuud. ?Tervisemärgi muutus tähendab ettevõtetele olulist lisakulu, sest kõigil on olemas pakendite varu, mille asemele tuleb nüüd tellida uued pakendid,? ütles Sõrmus.
  ?On selliseid tooteid, kus sa tellid 100 000 pakendit ja tuled selle kogusega toime aasta otsa,? ütles Põlva Piima juht Aivar Häelm. ?Pärast 1. maid aga vana märgiga toodet enam müüa ei tohi.?
  Rakvere Lihakombinaadi juht Olle Horm ütles, et kolm täiendavat tähte tähendab ettevõttele miljoneid kroone täiendavat kulu. ?Tobe situatsioon ? uusi pakendeid ei tohi kasutada enne 1. maid ja vanu pärast 1. maid,? ütles Horm. ?Mingi osa vanu pakendeid tuleb siis ilmselt lihtsalt kuludesse kanda.?
  Hormi sõnul ei tellita pakendeid nädala või päeva kaupa, sest see muudab need väga kalliks. Kleebisetiketid tehakse Eestis, vorstikestad aga valdavalt kas Soomes või Saksamaal.
  Uute tervisemärkide kasutamist kontrollib veterinaar- ja toiduamet. ?Ilmselt me ei jõua kohe 2. mail kõiki ettevõtteid läbi käia, aga mai esimestel nädalatel teeme seda ja vaatame, et kõik kasutaksid uusi tervisemärke,? ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori kohusetäitja Ago Pärtel. Toiduseadusest tulenevalt saab toidu märgistamise nõuete rikkumise eest karistada kuni 20 000kroonise trahviga. Esialgu lubab Pärtel piirduda ettekirjutusega.
  Põllumajandusministeeriumi teatel muutub tervisemärk lisaks mai algusest kavandatavale muudatusele uuesti 2006. aastal. Siis tuleb tähelühend EMÜ asendada lühendiga EÜ (Euroopa Ühendus).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Harju Elekter ja Hepsor aitasid Tallinna börsi plussi
Tallinna börs lõpetas päeva Baltikumi börsiindeksi langusele vaatamata tõusuga, millele aitasid kaasa Harju Elektri ja Hepsori aktsia kallinemine.
Tallinna börs lõpetas päeva Baltikumi börsiindeksi langusele vaatamata tõusuga, millele aitasid kaasa Harju Elektri ja Hepsori aktsia kallinemine.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Raadiohommikus: tehinguturul ja Ukrainas toimuv
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
G7 riigid keelavad taas Kiievit rünnanud Venemaa kulla importimise
Maailma juhtivad tööstusriigid keelustavad Venemaa kulla importimise, et piirata sõda pidava Putini rahaallikaid. Samal ajal toibub Ukraina pealinn esimesest raketirünnakust üle mitme nädala.
Maailma juhtivad tööstusriigid keelustavad Venemaa kulla importimise, et piirata sõda pidava Putini rahaallikaid. Samal ajal toibub Ukraina pealinn esimesest raketirünnakust üle mitme nädala.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.