Kristina Traks • 20. november 2003 kell 22:00

Kolm lisatähte pakendil toob kümneid miljoneid kroone lisakulu

Tervisemärk toodetel sisaldab praegu endas tähekombinatsiooni EST ja tootja tehase tunnusnumbrit. Edaspidi asendub EST tähekombinatsiooniga EE ning lisandub tähelühend EMÜ Euroopa Majandusühenduse tähisena.

Uus tervisemärk on 1. maist alates kohustuslik, kuigi varem on räägitud, et Eesti saab tervisemärgi sisseviimisel üleminekuaja.

Uute tervisemärkide teemat arutati eile ka põllumajandusministeeriumis piimatöötlejate ümarlaual, kus ettevõtjad said kokku arvutades piimatoodete pakendite vahetamise täiendavaks kuluks ca 50 miljonit krooni.

ASi Kalev Paide Tootmine juhatuse esimees Aavo Sõrmus ütles, et minimaalne kogus näiteks tetrapakendite tellimisel on 100 000 tükki ja tellimisaeg 2?3 kuud. ?Tervisemärgi muutus tähendab ettevõtetele olulist lisakulu, sest kõigil on olemas pakendite varu, mille asemele tuleb nüüd tellida uued pakendid,? ütles Sõrmus.

?On selliseid tooteid, kus sa tellid 100 000 pakendit ja tuled selle kogusega toime aasta otsa,? ütles Põlva Piima juht Aivar Häelm. ?Pärast 1. maid aga vana märgiga toodet enam müüa ei tohi.?

Rakvere Lihakombinaadi juht Olle Horm ütles, et kolm täiendavat tähte tähendab ettevõttele miljoneid kroone täiendavat kulu. ?Tobe situatsioon ? uusi pakendeid ei tohi kasutada enne 1. maid ja vanu pärast 1. maid,? ütles Horm. ?Mingi osa vanu pakendeid tuleb siis ilmselt lihtsalt kuludesse kanda.?

Hormi sõnul ei tellita pakendeid nädala või päeva kaupa, sest see muudab need väga kalliks. Kleebisetiketid tehakse Eestis, vorstikestad aga valdavalt kas Soomes või Saksamaal.

Uute tervisemärkide kasutamist kontrollib veterinaar- ja toiduamet. ?Ilmselt me ei jõua kohe 2. mail kõiki ettevõtteid läbi käia, aga mai esimestel nädalatel teeme seda ja vaatame, et kõik kasutaksid uusi tervisemärke,? ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori kohusetäitja Ago Pärtel. Toiduseadusest tulenevalt saab toidu märgistamise nõuete rikkumise eest karistada kuni 20 000kroonise trahviga. Esialgu lubab Pärtel piirduda ettekirjutusega.

Põllumajandusministeeriumi teatel muutub tervisemärk lisaks mai algusest kavandatavale muudatusele uuesti 2006. aastal. Siis tuleb tähelühend EMÜ asendada lühendiga EÜ (Euroopa Ühendus).

Hetkel kuum