20. november 2003 kell 22:00

Läti kunst vallutas Tartu

Näitusepaikadena on kaasa haaratud kõikvõimalikud linna ekspositsioonipinnad, sest ?invasiooni? mõte ongi totaalse ning kõikehõlmavana anda võimalikult ülevaatlik pilt nüüdisaegsest läti kunstist.

Matti Milius on kogunud läti kunsti alates 1974. aastast. Inspireerijaks ning huvi tekitajaks naaberriigi kunsti vastu oli toona kunstnik Livija Endzelina, kes on kahe tööga esindatud ka Tartu Kunstimaja näitusel. Sellest ajast pärinevad ka esimesed läti kunsti tutvustavad näitused Matti kureerimisel.

Tartus näeme nii klassikute kui ka noorema põlvkonna kunstnike töid. Näituste komplekteerimisel aitasid Miliust Tartu Ülikooli maaliõppetooli vilistlased Jane Remm ja Merike Orav. Näituste kujundamisel on nõu andnud ka kunstnik Ilmar Kruusamäe.

Kümmekonna väljapaneku seas on üks huvitavamaid figuratiivse maali näitus ?Silmast silma? Tartu Kunstimajas, kus saab näha läti tänapäeva klassikuid ? Miervaldis Polist, Maija Nora Tabakat, Dace Lielat, Rietums Ivanovsi ja teisi.

?See näitus kajastab läti lähimineviku kunsti formaalset arengut ning maalidel avalduva semantilise välja abil ka naabrite ajaloolist kogemust, olles sobivaim märkima näitusteprogrammi pühendamist Läti Vabariigi 85. aastapäevale,? kommenteerib Tartu Kunstimaja galerist Külli Aleksanderson. ?Näitus tekitab palju järelemõtlemismomente. On meil ju tohutult kokkupuutepunkte ? jagame ühist poliitilist, kohakuuluvuslikku kogemust. Isegi samad aastaarvud, perioodid ning paigad on eestlastele ja lätlastele tähendusrikkad. Nii kaugem kui lähiminevikuline ajalooline kogemus on meil sarnane, nagu veenvalt on esitatud Imants Lancmanise kahel, diptühhoni moodustaval maalil, millel kujutatavad on poseerimas ühes paigas ? Kaleti mõisa viljaaida ees ?, ühel mõisateenijad ja teisel kolhoosnikud.?

Aleksandersoni sõnul on Tartu Kunstimajal plaanis korraldada 26. novembril kell 18 vestlusõhtu, kus kuraator Matti Milius tutvustab oma sidemeid läti kunst(nike)ga. Kuna paljud tööd näitusel pärinevad (või annetatakse näituse järel) Miliuse kunstikogusse, siis ta meenutab sedagi, kuidas eksponeeritud teosed tema kogusse sattusid jm.

28. novembril tuleb Tartusse tuntud maalija ja graafik Ilmars Blumbergs. Sel päeval toimub tema joonistuste näitus avamine Tartu Kunstimuuseumi Kivisilla pildigaleriis.

Matti Milius kuraatorina on teinud ära tohutu töö, mille vilju nautides astume sammukese lähemale lõunanaabreile.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum