Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eestil on suurepärane ühiskondliku leppe kogemus olemas

  Minu arvates ei ole taolistel arvamustel erilist alust, sest ajalugu on näidanud, et kui ikka väga vaja, siis on omavahel suutelised kokku leppima nii poliitikud kui ka kogu rahvas.
  Eesti lähiajaloo viimased 15 aastat tunneb vähemalt kahte ühiskondlikku kokkulepet. Tõsi, niimoodi pole neid keegi nimetanud, kuid oma olemuselt olid need ühiskondlikud lepped kindlasti.
  Esimene poliitiliste jõudude kokkulepe toimus kuumadel 1991. aasta augustiput?i päevadel, mil saavutati nn enamlaste-kelamlaste kokkulepe selle kohta, kuidas taastatakse Eesti riik, nii et rahul oleksid nii rahvarindlased kui ka ERSP rahvusfundamentalistid.
  Kui 20. augustil 1991. aastal sõlmitud kokkulepe oli vaid ühekordne akt, mis sätestas Eesti Vabariigi taastamise protsessi, siis teine oli juba pikaajaline strateegia, mis kehtib sisuliselt tänaseni.
  Minu arvates võib ühiskondlikuks kokkuleppeks nimetada krooni kehtestamist ja kogu sellele järgnevat majanduspoliitikat, mille alustalaks on olnud liberaalne majanduspoliitika, fikseeritud krooni kurss (algul Saksa marga, hiljem euro suhtes) ning tasakaalustatud eelarvepoliitika.
  Need kolm vaala olid ja on Eesti majanduse alustalad, tänu millele muutus Maarjamaa vaesest endisest liiduvabariigist Euroopa Liidu üheks edukamaks kandidaatriigiks.
  Olenemata sellest, kas tegemist oli Laari parempoolse või hoopis tugevalt Savisaare-mõjutustega Kallase või koguni Tarandi jõulurahuvalitsusega, ei söandanud mitte keegi eelpoolnimetatud põhimõtteid revideerima hakata.
  Isegi nende põhimõtete kahtluse alla seadmine toimus haruharva Toompeal toimunud meeleavaldustel ning pikettidel, kuhu kogunesid peamiselt nn elukutselised miitingutel käijad.
  Kogu krooni kehtestamise järgne aeg on tegelikult olnud suurepärane ühiskondliku kokkuleppe kehtimise periood, tänu millele me oleme just praeguses majanduslikus olukorras. Tõsisemalt hakkas senikehtiva liberaalse majanduspoliitika uut läbivaatamist nõudma Keskerakond enne eelmisi valimisi ning eelmisel nädalal valitsuskoalitsioonis mässama hakanud Rahvaliit.
  Seega on Eestil olemas tosinkond aastat kehtinud rahvusliku kokkuleppe kogemus, mida tuuakse tihtipeale eeskujuks paljudele meiega sarnases majanduslikus olukorras olnud riikidele. Veelgi enam, meie liberaalset majanduspoliitikat hakkavad tasapisi järgima isegi arenenud lääneriigid.
  Olen optimist, et ka järgmine ühiskondlik lepe on võimalik saavutada. Selleks on vaja vaid täpselt sätestatud eesmärki ja head ideed selle eesmärgi elluviimiseks. Kui need on olemas, läheb muu juba lihtsalt.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Baltikumi suurim elamusspordikeskus paneb Peetris uksed kinni
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.