Ülar Lauk • 3. detsember 2003 kell 14:11

WSJ: Kyoto protokoll on lähedal annuleerimisele

Kyoto protokoll, mida püüavad päästa keskkonnakaitsjad ja enamus arenenud riike, kuid kritiseerivad USA ja Venemaa, on lähedal annuleerimisele.

Kreml ei püüdle protokolli ratifitseerimise poole, kirjutab WSJ. Isegi vaatamata selle ratifitseerimisele juba 118 riigi poolt, ei astu lepe jõusse ilma kahe suurima tööstuslike heitgaaside eritaja - USA ja Venemaa osaluseta. Nende riikide arvel oli 1990. aastal 45% taolistest heitgaasidest.

Kyoto protokoll on ÜRO kliimamuutuse konventsiooni lisa ning sellega nõustusid 37 tööstusriiki vähendama kuue peamise kasvuhoonegaasi õhkupaiskamist. Hiljem liitusid leppega veel kaks riiki, kuid leppega küll liitunud USA keeldus protokolli ratifitseerimast. USA eeskujule on järgnenud ka Austraalia. Protokoll jõustub hetkel, mil selle on ratifitseerinud 55 protsenti riikidest, kes vastutasid 1990. aastal 55 protsendi süsihappegaasierituse eest. Leppe ratifitseerinud riigid kohustuvad vähendama süsihappegaasi õhkupaiskamist vahemikus 2008-2012 5,2 protsendi võrra allapoole 1990. aasta taset.

<#Interfax=http://www.interfax.ru/r/B/0/5.html?id_issue=7173419>

Hetkel kuum