Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eriline niit hoiab torud lahti

  Oluline osa on meetodis peenikesel teflonkattega metallniidil, mille Sinipalu ostis omal ajal Tartu sõjaväelennuväljalt lahkuvatelt Vene ohvitseridelt nelja pudeli viina eest. ?Ilmselt ohvitserid ei teadnud, mida nad müüvad,? muigab Sinipalu. Laserite tootmise juures ninapidi juures olnud Sinipalu teadis aga, et tegu on kosmosetehnikas kasutatava unikaalse materjaliga, mis on vastupidav ja ülihea soojusjuht.
  Üle saja kilomeetri haruldast metallniiti seisis Sinipalu kapis aastaid peaaegu tarbetuna. Tõsi, mees ise on kogu aeg kasutanud kütteniiti oma vannitoa põranda kütteks ning aidanud aeg-ajalt tuttavatel kinnikülmunud torustikke lahti sulatada. Pehmet ja libedat metallniiti on hõlbus suruõhu abil ükskõik kui keerulisse toruderägastikku suunata. Torusid soojendavasse süsteemi kuuluvad veel vooluvõrku ühendatav toiteseade ja muud detailid. Sinipalule läks meetodi kaitsmine kasuliku mudelina maksma ligi 7000 krooni.
  ?Idee patenteerida torustikke külmumise eest kaitsev meetod tekkis pärast mullust talve, kui veendusin, et minu käsutuses olev militaarniit tarbib olemasolevatest meetoditest ligi kuus korda vähem elektrienergiat,? räägib autoremondifirma OÜ Enno-Motors tehnikadirektor Sinipalu. Nimelt oli Sinipalu sunnitud kinnikülmunud veetrassi asemel ehitama kiiresti ajutise torustiku läbi õhu kahe tootmishoone vahele. Torusse viidud kütteniit hoidis veetrassi külmumise ära isegi 30kraadise pakase käes.
  Leidurihingega Sinipalu nendib, et kuna tema soontes ei voola ärimeheverd, pole temast endast torustike külmumise vastase seadme masstootjat. ?Mina kaitsesin oma idee ära lootuses, et seda kunagi kellelegi maha müües saan ehk lisapensionisamba,? räägib Sinipalu.
  Seni on Sinipalu idee ja materjalide vastu huvi tundnud peamiselt santehnikud. Valgamaal soojus- ja sanitaartehnilisi töid tegeva OÜ RST Valga juhataja Tõnu Saarmani sõnul kasutasid nad Sinipalu meetodit mööblitööstuse ASi Valga Gomab Mööbel uue lao ehitamisel, kui keset talve oli vaja läbi õue rajada ajutine plasttorust veetrass katlamajja. ?Meetod õigustas end ja minu hinnangul läks see meile tavameetoditega võrreldes poole vähem maksma,? lisab Saarman.
  Küttekaableid tarniva ASi Devi Eesti tehniline juht Vahur Parve rehkendab Eino Sinipalu koduleheküljel toodud hindu ning tuvastab, et Sinipalu meetod ei tule kliendile nende firma pakutavast oluliselt odavam. Ta kahtleb ka Sinipalu meetodi väidetavas väga väikeses elektrienergia tarbimises ning tefloniga kaetud kütteniidi sobivuses joogiveetorudes.
 • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.