Väinu Rozental • 10. detsember 2003 kell 22:00

Eriline niit hoiab torud lahti

Oluline osa on meetodis peenikesel teflonkattega metallniidil, mille Sinipalu ostis omal ajal Tartu sõjaväelennuväljalt lahkuvatelt Vene ohvitseridelt nelja pudeli viina eest. ?Ilmselt ohvitserid ei teadnud, mida nad müüvad,? muigab Sinipalu. Laserite tootmise juures ninapidi juures olnud Sinipalu teadis aga, et tegu on kosmosetehnikas kasutatava unikaalse materjaliga, mis on vastupidav ja ülihea soojusjuht.

Üle saja kilomeetri haruldast metallniiti seisis Sinipalu kapis aastaid peaaegu tarbetuna. Tõsi, mees ise on kogu aeg kasutanud kütteniiti oma vannitoa põranda kütteks ning aidanud aeg-ajalt tuttavatel kinnikülmunud torustikke lahti sulatada. Pehmet ja libedat metallniiti on hõlbus suruõhu abil ükskõik kui keerulisse toruderägastikku suunata. Torusid soojendavasse süsteemi kuuluvad veel vooluvõrku ühendatav toiteseade ja muud detailid. Sinipalule läks meetodi kaitsmine kasuliku mudelina maksma ligi 7000 krooni.

?Idee patenteerida torustikke külmumise eest kaitsev meetod tekkis pärast mullust talve, kui veendusin, et minu käsutuses olev militaarniit tarbib olemasolevatest meetoditest ligi kuus korda vähem elektrienergiat,? räägib autoremondifirma OÜ Enno-Motors tehnikadirektor Sinipalu. Nimelt oli Sinipalu sunnitud kinnikülmunud veetrassi asemel ehitama kiiresti ajutise torustiku läbi õhu kahe tootmishoone vahele. Torusse viidud kütteniit hoidis veetrassi külmumise ära isegi 30kraadise pakase käes.

Leidurihingega Sinipalu nendib, et kuna tema soontes ei voola ärimeheverd, pole temast endast torustike külmumise vastase seadme masstootjat. ?Mina kaitsesin oma idee ära lootuses, et seda kunagi kellelegi maha müües saan ehk lisapensionisamba,? räägib Sinipalu.

Seni on Sinipalu idee ja materjalide vastu huvi tundnud peamiselt santehnikud. Valgamaal soojus- ja sanitaartehnilisi töid tegeva OÜ RST Valga juhataja Tõnu Saarmani sõnul kasutasid nad Sinipalu meetodit mööblitööstuse ASi Valga Gomab Mööbel uue lao ehitamisel, kui keset talve oli vaja läbi õue rajada ajutine plasttorust veetrass katlamajja. ?Meetod õigustas end ja minu hinnangul läks see meile tavameetoditega võrreldes poole vähem maksma,? lisab Saarman.

Küttekaableid tarniva ASi Devi Eesti tehniline juht Vahur Parve rehkendab Eino Sinipalu koduleheküljel toodud hindu ning tuvastab, et Sinipalu meetod ei tule kliendile nende firma pakutavast oluliselt odavam. Ta kahtleb ka Sinipalu meetodi väidetavas väga väikeses elektrienergia tarbimises ning tefloniga kaetud kütteniidi sobivuses joogiveetorudes.

Hetkel kuum