Gea Velthut-Sokka • 12. detsember 2003 kell 11:18

Keldrima muudab ütlusi: Paljassaare varjupaik plaaniti kohe ehitada 2-korruselisena

Vahur Keldrima põhjendas nädal tagasi Paljassaare varjupaiga ehitamise riigihanke osadeks jagamist plaaniga ehitada esialgu ühekorruseline maja.

Projektist ja ehitusloast selgub aga, et tegelikult oli algusest peale kavas ehitada varjupaik kahekorruselisena.

Tallinna Sotsiaal- ja tervishoiaumet korraldas Paljassaare kodutute varjupaiga ehitustöödeks kaks väljakuulutamiseta läbirääkimistega hanget, kutsudes hankel osalema vaid ühe firma - Tallinna volikogu keskerakondlasest liikmele ja korrakaitsekomisjoni esimehele Richard Sikule kuuluva R.T.S Grupi.

Hanke kaheks jaotamine võimaldas kõrvale hiilida avaliku riigihanke korraldamiseks, sest eraldi võttes jäi kokku 2,8 miljoni kroonise töö mõlema ehitusetapi maksumus alla kahe miljoni krooni. Sellisel juhul lubab seadus piirduda väljakuulutamiseta hankega.

Sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima põhjendas esmaspäevases Äripäevas ilmunud artiklis <#'Vaeste ja vanurite keskuste raha omadele'=http://www.aripaev.ee/2526/uud_uudidx_252601.html> hanke jaotamist nii:

'Algul oli projekt vaid ühe korruse peale. Teine korrus tuli hiljem, kui tekkis võimalus selleks linna reservfondist raha saada.'

Tallinna Säästa Arengu ja Planeerimise Ameti 19. märtsil väljastatud ehitusloas on hoone korruste arvuks märgitud kaks.

Keldrima otsene ülemus abilinnapea Anders Tsahkna ei osanud eile vastuolu kommenteerida. 'Seda peate te küsima Keldrima käest,' ütles ta.

Keldrima eest selgitas olukorda sotsiaal- ja tervishoiuameti ökonoomikaosakonna juhataja Veikko Kapsta:

'Ühekorruseline variant oli algselt arutusel projekteerimise lähteülesande koostamisel ja sealt jõuti välja vajaduseni ehitada hoone välja kahekorruselisena. Projekt ja ehitusluba olid kahekorruselise hoone jaoks ning plaanis oli ja on ehitada kahekorruseline hoone.'

Kapsta sõnul oli 2003. aasta eelarves algselt ette nähtud vahenditest 3,225 mln krooni piisas majakarbi üldehitustööde (seinad, katus, aknad, välisuksed, fassaad jne) teostamiseks, millele lisandus rahanappusest tingitud võimalus lõplik siseviimistlus teha ja kommunikatsioonid paigaldada ainult esimesele korrusele.

'Seega oli 3,225 mln eest võimalik vastavalt projektile valmis ehitada kahekorruselise maja karp ja lisaks kasutamisvalmis esimene korrus. Teise korruse siseviimistlus, kütte-, vee-, kanalisatsiooni- ja ventilatsioonitööd pidid jätkuma esialgsete plaanide kohaselt 2004.a. uue eelarve raames,' selgitas Kapsta. 'Kuna linnavalitsus pidas nimetatud objekti kriitiliseks, arvestades kodutute olukorda, siis eraldati linnavalitsuse reservfondist täiendavalt 1,4 mln krooni, et ehitada lõpuni välja (siseviimistlus+kommunikatsioonid) ka hoone teine korrus. Samuti vajas finantseerimist täiendav sisustus. Reservfondi eraldist ei olnud võimalik ette näha esimeste riigihangete juures.'

Hetkel kuum