Rivo Sarapik • 17. detsember 2003 kell 22:00

Olympus tõi välja aasta oodatuima kaamera

Peegelkaamera tüüpi fotoaparaat E20 oli Olympusel tegelikult juba varemgi olemas. Ent sellel ei saanud objektiive vahetada ning aparaat oli aeglane, seda nii sisselülitamisel kui ka näiteks salvestades.

E-1 aegluse käes ei vaevle, kaamera kolm protsessorit teevad oma töö ning kohati jäi ta aeglasemaks vaid pika säriajaga pildistades. Muidu suutis aparaat teravustada kärmelt ka teleobjektiiviga.

Megapikseleid pakub uus kaamera 5,5 ja töörežiime on kolm: tämanuaalne, ava- ja säseadmise võlus ning täautomaatne. Muid režiime, nagu öte ja muu selline, E-1-l ei ole. Pildikvaliteet on kaameral esmaklassiline.

Ainsa miinusena hakkas silma kaal ? kaamera pikemal hoidmisel kipub käsi ära väsima. Kaalukas on aga aparaat ilmastikuolusid ja kergemaid põrutusi taluva magneesiumist korpuse tõttu. Disain on samas käepärane.

E-1 erineb teistest digitaalsetest peegelkaameratest oma 4:3 pildiformaadi tõttu, tavaliselt kasutatakse digipeegelkaame-rates 2:3 küljesuhtega pildiformaati. 4:3 tähendab, et kaadri kattuvus pildiotsijas on 100% ja infot kaduma ei lähe. Eesti fotograafide seas tekitas uus formaat vastakaid arvamusi, kuid Saksa fotospetsialist Anders Uschold leidis, et spetsiaalselt digitaalkaamerale valmistatud objektiivid ning 4:3 sensor võimaldab 5,5 megapikseli juures saada paremat pilti kui filmikaamerale mõeldud objektiivi ning suurema pikselite arvuga kaameraga pildistades. Nn stardipaketi, mis koosneb kerest ja 14?54 mm (võrdub 28?108 mm tavalise 35 mm filmi puhul) objektiivist, saab kätte 39 900 krooniga. Välku sisse ehitatud ei ole, see tuleb eraldi osta.

Varem Olympus E20ga pildistanud fotograafiahuviline Arnold Tokko ostis E-1, sest Olympus on talle tuntud eelkõige kui optikafirma. ?Heast aparaadist teeb parima just optika, mis on hästi vääristatud ja tugeva valgusjõuga,? selgitas ta. E-1 plussiks nimetas fotograaf väga heale optikale lisatud sobivat kere, mis võimaldab kiiresti pildistada. ?Puhver on hea, isegi suurem kui mõnedel Canonitel,? lisas Tokko. Parem võiks E-1-l olla ehk tagumine vaateaken, mis võiks uue Nikon D2H vaateaknaga samas suuruses olla. Olympuse tootearenduse läbimurret näitavad ka ajakirja What Digital Camera auhinnad, mille E-System sai kahes klassis: aasta digitaalne peegelkaamera ja tooteuuendus.

Hetkel kuum