Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kapost kadusid tööraamatud

  Rakvere mees Vallo Sella pole kunagi teinud saladust selles, et ta 90ndate alguses Eestist Venemaale piiritust vedas. Suhted Venemaaga on tal säilinud siiani ning hiljaaegu sai ta sealt pakkumise ? tühjade ENSV-aegsete tööraamatute eest antakse Peterburis 100 dollarit ehk praeguse kursi järgi ligi 1250 krooni tükist.
  Kui neid tööraamatuid oleks sadakond, teeb see juba üle 100 000 krooni. Sella oligi neid ENSV ajal toonasest kohalikust täitevkomiteest ametlikult just nii palju ostnud hinnaga 12 kopikat tükist, aga
  1995. aasta märtsi alguses saabus Tallinnast Rakverre terve kaitsepolitseinike brigaad, et korraldada läbiotsimine Vallo Sella korteris ja temaga seotud ametiruumides. Kapo kahtlustas, et Sella piiritusevedu Venemaale oma offshore-firma kaudu on fiktiivne. Sellat ennast tabas sel ajal infarkt, ta viidi tilgutite alla ning kaitsepolitseinikud tegutsesid läbiotsimisel ilma temata manukate juuresolekul. Kaasa võeti hulgaliselt mitmesuguseid dokumente ? ostu-müügiarveid, ülekannete koopiaid, saatekirju, märkmikke jms ? ning ka mainitud tühjad tööraamatud.
  Sealt alates valitses Sella jaoks vaikus. Kapolt ei laekunud ühtegi kirja selle kohta, kui kaugel kriminaalasja uurimine on, kas talle esitatakse süüdistus ja mis teda üldse ähvardab. Et soov oli tööraamatud Venemaal rahaks teha, hakkas ta nüüd uurima, mis tema asjadest on saanud.
  Alles novembris 2003 selgus, et kriminaalasi on ammuilma kuriteo koosseisu puudumise tõttu lõpetatud, tema juures läbiotsimise korraldanud uurijad kapost lahkunud ning läbiotsimisel äravõetud asjad kõik jäljetult kadunud. Alles on vaid kolme uurija koostatud kolm läbiotsimise protokolli, mis Sellale jäeti ja kus on üles loetud ka äravõetud esemed.
  Tallinnas-käiku peaprokurör Jüri Pihli jutule, kes Vallo Sella sõnul ta ?talle omase naeratusega ära kuulas?, kroonis Lääne-Viru vanemprokuröri Sirje Merilo kiri Vallo Sellale: ?Läbiotsimised teie ruumides sanktsioneeris veebruaris 1995 tolleaegne riigiprokuröri asetäitja Alar Kirs. Kaitsepolitsei teatel ei ole neil läbiotsimisel äravõetud dokumentide asukohta võimalik tuvastada ja seega ka teile tagastada, sest kriminaalasja menetlenud isikud on aastaid tagasi töölt lahkunud. Kui te leiate, et teile on tekitatud kahju, siis on teil õigus pöörduda vastava nõudega kohtusse.?
  Detsembri alguses ettevõetud käik kaitsepolitsei Virumaa osakonna direktori Aleksander Tootsi jutule ei andnud samuti mingit tulemust. Sella võttis jutuajamise linti ning sellelt kõlavad Tootsi küsimused: ?Milline on teie sõnum? Miks te minu poole pöördute? Mis on teie visiidi eesmärk? Kui teil on küsimusi kaitsepolitsei juhtkonnale, siis esitage need ja teile vastatakse kirjalikult. Kui tahate kaitsepolitsei peadirektoriga rääkida, siis pange end tema vastuvõtule kirja.?
  Sella imestab: ?Huvitav, kas kapos käivadki asjad nii, et kui uurija töölt lahkub, siis visatakse tema menetluses olnud asjad minema või ta võtab need endaga kaasa, nii et hiljem on võimatu nende asukohta tuvastada.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Prokuratuur sõdib Ekspressi ajakirjanike trahvimise nimel riigikohtuni välja
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.