• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühendatud Eesti printsiip

  ?Mul on Sulle midagi kingikotis varuks!? teatas punases, keskaegset timukat meenutavas kostüümis habemik. Ja üritas mind sõrmega puskida. Õnneks lahutas meid arvutiekraan ning timuka kauge sugulane oli pelgalt jõuluvana, kes üritas mind Tartu linna kodanikuks hullutada.
  Samal õhtul laekus Tartu pressiesindajalt kiri, et linna elanike arv on käesoleva kuuga kasvanud juba 48 inimese võrra. Kokku seisis 8. detsembri seisuga tartlaste registris 99 696 inimühikut. Mina sealhulgas. Järelikult pole mul Tartu rae jõuluvanalt midagi oodata.
  Pisihüvesid jahtides võiksin nüüd hoopis Tallinna elanikuks hakata. Saaksin kuu aega tasuta bussisõitu. Aga pole mõtet. Ja mõtet napib ka linnadevahelises sõjas elanike pärast. Koolis kõneldi ühendatud anumate printsiibist. Eesti rahva kohta kehtib sarnane põhimõte. Kui ühte kohta rahvast lisandub, jääb mujal vähemaks. Summa ei kasva, sest iibega on halvasti. Mäng elanike nimel on peaaegu nullsummaline. Linnad võidavad vähe, kaotavad vaid maa-omavalitsused. Neile langeb aina pisem pala üksikisiku tulumaksust. Kohad nimega Vara, Matjama, Koosa ? vähem kui tunnise sõidu kaugusel Tartust jätkub ääremaastumine. Hanged, pori, aastaid kruusatamata teed.
  Stopp. Näen asjata tonte. Rahvastiku linnadesse klompumisele toimub ka täiesti vastupidine areng. Paari aasta poleks keegi tihanud Vara asulas korteri eest 150 000 krooni küsida. Nüüd küsitakse. Ja korter ise on kolhoosimaja kolmetoaline, mis varem mõnikümmend tuhat maksis. Tartumaa kinnisvaraturul on aduda liikumist ? kolkakorterid lähevad hinda, majadest rääkimata. Järelikult on neid kellelegi vaja, järelikult on inimesi, kes suudavad ja tahavad nende eest rohkem kui paarikümmet tuhandet loovutada.
  Ühendatud Eesti printsiip toimib. Rahvastik püüab end ühtlaselt jaotada. Las linnad võrgutavad elanikke, demograafia läheb oma rada.
  Autor: Vahur Afanasjev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Raadiohommikus: Eesti IT-ettevõtete edulood Lähis-Idas ja spaaäri tulevikust kõrgete energiahindade juures
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Valitsuses köeb kriis elektritoetuste pärast Keskerakond: vaja on lisaeelarvet
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.