Pildilised mõtisklused inimese olemusest

Tiina Kolk 20. veebruar 2004, 00:00

Kunstnik Kaljo Põllu on saanud eesti kunstiavalikkusele tuntuks eelkõige soome-ugri mütoloogial põhinevate graafiliste sarjadega ?Kodalased?, ?Kalivägi? ja ?Maa ja Taevas? aastaist 1972?1991.

Need on erilised pildilised mõtisklused inimese ja universumi suhetest, neis on hoomatav ürgne loodusetunnetus läbi olemuslike algkujundite. Ühendades minevikku ja olevikku küsib kunstnik, kust me tulime, kes me oleme, kuhu läheme.

Need, ka pildilisteks eeposteks nimetatud sarjad, on Kaljo Põllu teostanud metsotintotehnikas, milles talle eesti graafikas pole võrdset vastu panna. Tema teostes ühinevad maalija ja graafik, pinna peen nüansseeritus ja joone jõulisus, väline karmus ja seesmine tundlikkus.

Kõik kolm silmapaistvat pildilugu on ilmunud ka mappidena ja nõnda omandanud rahva seas veelgi laiema kõlapinna.

Viimastel aastatel on Kaljo Põllut köitnud värv ja ta on asunud soome-ugri mütoloogia ainetel looma õlimaale. Adamson-Ericu muusemi I korruse näitusesaalides ongi üleval tema maalilooming, keldrisaalis eksponeeritakse valikut varasemast graafikast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:23
Otsi:

Ava täpsem otsing