31. märts 2004 kell 13:39

ÄP homne juhtkiri: Ikaldustoetuse asemel on õige soodustada saagi kindlustamist

Äripäev teeb ettepaneku ikaldustoetuste maksmine üldse lõpetada ? tegu on tavalise äririskiga, mille vastu aitab saagi kindlustamine.

Põllumajanduslike ikaldustoetuste väljakauplemist võiks vabalt pidada 1. aprilli naljateemaks, kuid seda ta kahjuks pole. Maksumaksja peab taaskord laotama rammusat rahasõnnikut väidetavalt ikaldunud saagi turgutamiseks.

Eelmise aasta põua eest Lääne-Eestis ja üleujutuse eest Ida-Virumaal soovisid põldurid esialgu kokku saada 125 miljonit krooni kompensatsiooni. Paraku ilmnes, et see toetuste hinnasiht sisaldas ka sissearvutatud ärikasumit, mis on juba petuskeem.

Lisaks ikaldustoetusele eksisteerib ju kümneid erinevaid põllumajandusliku tootmise toetusliike, rääkimata otsetoetustest. Euroopa Liit annab põllumajandusele lisaraha, samas kui teistelt tootmisharudelt neelab raha investeeringute jms näol. Leiame, et põllumajandus kui üks tootmisharu on juba piisavalt hästi turvatud.

Autor: Mati Feldmann

Hetkel kuum