Börsikommentaar: Kolme firma aktsiad liikusid enam kui 10%

25. mai 2004, 15:43

Tallinna börsil liikusid aktsiad erisuunaliselt, kolme firma väärtpaber liikus rohkem kui 10 protsenti, kuid selle taga oli madal likviidsus.

Käive oli üsna korralik - 51,7 miljonit. Lõviosa sellest andis Hansapanga aktsia, mis langes 47,5 miljoni kroonise käibe juures 1,97 protsenti. Kuigi teiste aktsiate käive oli oluliselt väiksem, kauplesid investorid enamike väärtpaberitega, tehinguid ei tehtud vaid kolme aktsiaga.

Börsile iseloomulik iseloomulik ebalikviidsus iseloomustab täna Baltika ja Klementi üle 10 protsendilist tõusu ning Kalevi aktsia 14 protsendilist langust.

Hommikune ülevaade, kuidas optimeerida makse pälvis ka Maksuameti tähelepanu, kes ei soovitanud antud skeemi kasutada.

Maksuamet tuletas meelde, et juhtumite puhul, kus tulumaksuseadus ei reguleeri konkreetsete tehingute maksustamist, on maksuhalduril õigus rakendada paragrahvi 84. Viimane ütleb, et kui tehingu sisust ilmneb maksudest kõrvalehoidmise eesmärk, maksustatakse vastavalt tehingu majanduslikule sisule.

Siiski saab Maksuamet maksud kätte ettevõttelt, kes dividende maksab. Võimaluse kasu saada annab turg, kes arvestab, et aktsia langeb pärast dividendisaajate nimekirja fikseerimist dividendi võrra. Kui turg arvestaks sisse ka tulumaksu, mida tuleb ettevõttel maksta, siis antud skeem ebaõnnestuks.

Norma aktsiate puhul, millel on homme viimane päev õigus dividendile, peaks aktsia neljapäeval kukkuma mitte 5 krooni, vaid lisaks ka maksude jagu. Kui nii peaks minema, ei teki ka mingit võimalust sellest kasu saada. Seega ma ei näe mingit põhjust, miks peaks Maksuamet investoreid selle eest maksustama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing