Ülo Toomsalu • 3. juuni 2004 kell 6:01

EPL: taksoprinterid seisavad kasutult

Taksojuhtide liidu andmetel on kõik korralikud taksojuhid jõudnud soetada seaduses nõutud üle 5000 krooni maksva printeri, kuid väljatrükki küsitakse harva.

Tähtajast möödunud kahe kuu jooksul on kõik pealinna taksojuhid, kes seadust täita tahavad, suutnud printeri muretseda. Mõned 6000-kroonise trahvi hirmus printeri soetanud taksojuhid on taksojuhtide liidu juhatuse liikmele Lembit Poolakule öelnud, et neilt pole kuu jooksul väljatrükki kordagi küsitud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sama kinnitasid Eesti Päevaleht Tallinnale eile väiksemate firmade, Metro ja Magellani taksojuhid. Metro taksojuht Slava (44) kasutab printerit harva. ?Kord nädalas võib-olla. Firmad ei taha taksot?ekke kinni maksta,? nentis ta.

Magellani taksojuht Valeri (33) trükib printerist t?eki välja paar-kolm korda kuus. ?See on mul rohkem enda jaoks,? hindab taksojuht kalli aparaadi väärtust. Sagedamini tuleb taksojuhil t?ekke käsitsi kirjutada.

Printerist on kasu eelkõige kliendile, kes saab ülevaate sõiduhinna kujunemisest. Arvel on kirjas sõidu kellaaeg, kestus, ajatariifi ja seisutariifiga läbitud kilomeetrid ja sõidu pikkus. Lisaks taksojuhi või firma nimi ja kontaktandmed.

Raamatupidamise jaoks on taksojuhi investeering printerisse Poolaku hinnangul mõttetu, sest nn kuumale paberile trükitud arve tuhmub aja jooksul. ?Raamatupidamisseadus ütleb, et algdokumenti peab säilitama seitse aastat. See tähendab, et taksojuht pole vabastatud sellest, et ta peab t?ekke välja kirjutama. Seaduses peaks olema parandus, et arve saaks arhiveerida koopiana,? leidis Poolak.

Hetkel kuum