Ühispank pakub tänasest kapitaligarantiiga investeerimishoiust

Annika Matson 20. september 2004, 13:52

Alates tänasest, 20. septembrist pakub Eesti Ühispank uut rahapaigutamise viisi - investeerimishoiust.

See on uus tähtajaline hoius, milles hoiuse turvalisus on liidetud võimalusega teenida aktsiaturgude liikumistelt, seisis panga pressiteates.
Aktsiahindade soodsa liikumise korral on võimalus teenida kõrget tulumaksuvaba intressi, vältides samas aktsiainvesteeringutega kaasnevat raha kaotamise riski.

Investeerimishoiusesse on klientidel võimalik raha paigutada teatud kindla perioodi jooksul. Hoiuse intress seotakse kliendi valitud pakkumise alusvaraga, milleks on näiteks konkreetse majandussektori või piirkonna aktsiaindeks või mõne muu finantsinstrumendi tootlus. Hoiuse põhisumma on igal juhul 100% garanteeritud. Kui valitud finantsinstrument liigub kokkulepitud perioodil soodsas suunas saab hoiustaja perioodi lõpus ka kõrget lisaintressi.

?Rootsis on kapitaligarantiiga investeerimistoode klientide hulgas väga hästi vastu võetud. Ühispanga emapank SEB on viimase 10 aasta jooksul kogunud selle kaudu hoiuseid 50 miljardi Eesti krooni väärtuses,? ütles SEB Ida-Euroopa divisjoni asepresident Harald Fleetwood. ?Tänu Ühispanga edukale integratsioonile SEB Gruppi saame sellist hoiustamisvõimalust pakkuda nüüd ka Eesti klientidele,? lisas Fleetwood.

Esimene pakkumine kestab 20.september - 08.oktoober 2004, selle käigus on võimalus paigutada raha hoiusesse, mille intress on seotud Soome börsifirmade edukusega, täpsemalt HEX 25 indeksi tootlusega. Soome majandus on olnud ajalooliselt suhteliselt kiire kasvuga - viimase 10 aasta jooksul on see kasvanud keskmise tempoga 3,7% aastas, mida on pea kolmandiku võrra rohkem kui Euroopa Liidus keskmiselt. Tulenevalt soodsast kasvukeskkonnast oodatakse head tootlust ka Soome aktsiatelt.
HEX25 viimase kahe aasta keskmine tootlus on olnud suurusjärgus 15% aastas.

?Tihti arvatakse, et Soome turg on liigselt sõltuv Nokiast, kuid HEX25 indeks on koostatud nii, et Nokia osakaal on selles oluliselt väiksem kui seda Nokia turuväärtuse puhul eeldada võiks. Nokia moodustab HEX25 indeksist kõigest kümnendiku,? selgitas Ühispanga Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing. ?Kokku on HEX25 koostatud Soome 25 juhtiva ettevõtte aktsiatest, mille hulka lisaks Nokiale kuulub eesti inimestele tuttavaid ettevõtteid TeliaSonera, UPM Kymmene, Stora Enso, Fortum, Sampo, Nordea, Kesko jt. Kõik need ettevõtted on väga tihedalt seotud äritegevusega Eestis ja teistes Baltimaades,? lisas ta.

Hetkel pakub Eestis jaeklientidele investeerimishoiust Nordea Pank. Hetkel on Nordeal viis investeerimishoiust: Hoius Pluss 1/2003, Hoius Pluss 2/2003, Hoius Pluss 3/2003, Hoius Pluss 4/2003 ja Hoius Pluss 5/2003. Näiteks Hoius Pluss 5/2003 minimaalne hoiuse summa on ligi 15 647 krooni (1000 eurot). Kindel aastaintress on 0,5 %. Lisaintress on 10 % kui kõigi kolme alusaktsia hind on 17.01.2006 sama või kõrgem kui 04.02.2004.
Lisaintressiks määrati 4.veebruaril 10 %. Seotud aktsiate hinnad fikseeriti tasemetel General Electric 33,18 USA dollarit, Toyota Motor 3400 Jaapani jeeni, Nokia 16,44 eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing