Andres Kärssin • 26. oktoober 2004 kell 13:43

Salakütuseäri kohtuprotsess jõudis Tallinna Linnakohtus poolte vaidlusteni

Kohus kuulas täna salakütuseäri süüasjas poolte vaidlusi, teatas Tallinna Linnakohtus.

Riigiprokurör Heino Tõnismägi taotles salakütuseäri ajamisele kaasaaitamises süüdistatava Jüri Rand?i (48) ja kütuse salakaubaveos süüdistatava Eduard Beilinsoni (32) karistamist reaalse vangistusega, nõudes esimesele kolm ja teisele kaks aastat vangistust.

Kuna Beilinsoni süü dokumentide võltsimises pole tõendatud, siis selles taotles riigiprokurör tema õigeksmõistmist.

Kütuse salakaubaveos süüdistatavale Vladimir Kosikule (43) ja ametiseisundi kuritarvitamises süüdistatavale Mart Kiisk?ile (44) taotles riigiprokurör poolteist aastat vangistust tingimisi poolteise-aastase katseaja ja käitumiskontrollile allutamisega.

Beilinsoni kaitsja Peeter Ivanjuk taotles oma kaitsealusele tingimisi tangistust. Ülejäänud kolme kohtualuse kaitsjad Ilmar Straus, Anatoli Jaroslavski ja Veera Tolli-Baskin taotlesid oma kaitsealuste õigeksmõistmist kuriteokoosseisu puudumise tõttu.

Kohus kuulab kohtualuste viimast sõna 17. novembril.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi tõid kohtualused 2000. ja 2001. aastal võltsitud dokumentidega Eestisse ligi 7000 tonni bensiini ja jätsid riigile tasumata rohkem kui 49 miljonit krooni makse.

Kuritegeliku grupi keskne liige oli Balti Investeerimiskeskus juht Aleksander Kolektor, kes tapeti eelmise aasta veebruaris Tallinnas.

Süüdistuse järgi pöördus Rand 2000. aasta suvel Beilisoni poole ettepanekuga investeerida Eestisse toimetatava kauba ostutehingusse. Kaubaks pidi olema ligi 2000 tonni lahusti nime all üle tollipiiri toimetatavat bensiini. Beilison leppis kokku Kolektoriga, et tehing tehakse tema firma kaudu.

Esimene kogus bensiini jõudis Roomassaare sadamasse 2000. aasta 28. septembril. Valeandmeid sisaldavate dokumentide esitamise tõttu vabastasid Kuressaare tollipunkti töötajad pärast kontrollimist lastiks olnud bensiini tollikontrolli alt.

Belgiast Antverpeni sadamast saabus järgmine tanklaev Roomassaarde sama aasta novembris, seekord toimetasid mehed üle tollipiiri üle 3000 tonni salakütust.

Kolmas, ligi 2000-tonnine salakütuse last jõudis sissetöötatud skeemi kasutades Roomassaarde 2001. aasta märtsis. Kontrollimisel tuvastati, et tanklaeva lastiks oli ligi 2000 tonni rohkem bensiini, kui kaubadeklaratsioonis näidatud.

Hetkel kuum