Alvar Jõgeva • 1. november 2004 kell 22:00

Kaevandusfirmad tõstsid börse

Euroopa börsidel vedasid tõusu kaevanduskompaniide aktsiad, kerkisid ka naftasektori aktsiad, sest musta kulla hind hakkas taas tõusma.

Analüütikute sõnul on kasv Hiinas väga tugev, mis suurendab metallide ja nafta nõudlust. Hiinas on unustatud intressitõus, mis peaks majanduskasvu aeglustama ja vähendama nõudlust tooraine järele. Maailma suurima kaevandusfirma BHP Billitoni turuväärtus tõusis 0,1 protsenti. Tõusjate hulgas oli ka suuruselt teine kaevandusfirma Anglo American, mille aktsia hind kerkis 1,2 protsenti.

Skandinaavia börsidel oli Nokia aktsia tõusnud poole protsendi võrra ja Ericssoni aktsia ligi protsendi võrra. Nokia on taas hakanud oma aktsiaid kokku ostma, reedese seisuga oli tagasi ostetud 154 miljonit aktsiat. Ostutehingud peaksid toetama Nokia aktsia hinda. Suure tõenäosusega tühistatakse soetatud Nokia aktsiad, seega suureneb veidike seniste aktsionäride osalus ettevõttes. Maailma suurima mobiiltelefonide tootja pangakontodel on piisavalt vahendeid, et teha veelgi radikaalsemaid muudatusi raha jagamisel aktsionäridele. Näiteks oleks positiivne dividendide suurendamine, kuna aktsionärid suudavad ilmselt raha tootlikumalt investeerida kui firma ise. Lisaks suurendaks see huvi aktsia vastu, sest suur osa investoreid hindab kõrget dividenditootlust.

Helsingi börsil säras Nokian Renkaat, mille aktsia hind hüppas tänu oodatust parematele majandustulemustele ligi kümnendiku. Rehvide tootja III kvartali kasum kasvas ligi poole võrra, 20 miljoni euroni.

Euroopa suuremate aktsiate liikumist kajastav Stoxx 50 indeks tõusis 0,6 protsenti.

Hetkel kuum