Alvar Jõgeva • 4. november 2004 kell 22:00

Pankade aktsiad surve all

Euroopa aktsiaturud olid languses, turgu rõhusid BNP Paribas ja HVB Group, kuna majanduskasvu aeglustumine lööb laenuandjaid.

Prantsusmaa suuruselt teine pank BNP Paribas oli tuleviku suhtes ettevaatlik. Panga teatel ohustab nafta hinna tõus majanduskasvu ja avaldab negatiivset mõju ka finantsturgudele. Firma kolmanda kvartali kasum kasvas 14 protsenti, 1,1 miljardi euroni. Analüütikud ootasid 1 miljardi euro suurust kasumit. Oodatust parema tulemuse tagasid väiksemad laenuprovisjonid ja suurenenud tulud kindlustusest ja varahaldusest. Ettevaatlikud tulevikuprognoosid viisid aktsia hinna 1,7 protsendi jagu miinusesse.

Saksamaa suuruselt teine pank HVB Group teatas kolmanda kvartali 6 miljoni eurosest kasumist. See tähendas kasumi vähenemist 97 protsendi võrra võrreldes aastataguse perioodiga. Analüütikute kasumiprognoos oli 41 miljonit eurot. Aktsia alustas päeva miinuses, kuid hakkas kosuma, kerkides 0,7 protsenti.

Õlletootja Carlsbergi aktsia langes viis protsenti, sest firma andis käesolevaks aastaks kasumihoiatuse. Käesoleva aasta tegevuskasum peaks ulatuma 3,4 miljardi Taani kroonini, firma varasem prognoos oli 3,5?3,7 miljardit krooni.

Skandinaavia börsidel vedasid liideraktsiad indekseid madalamale tasemele. Maailma suurima mobiiltelefonide tootja Nokia aktsia hind langes 1,8 protsenti. Nokia konkurendi Ericssoni aktsial ei läinud paremini. Ericssoni aktsia langes Stockholmi börsil 2,7 protsenti.

Suuremate Euroopa ettevõtete aktsiate liikumist kajastav Stoxx 50 indeks oli 0,75 protsenti miinuses.

Hetkel kuum