Andres Kärssin • 25. november 2004 kell 22:00

Lidl on enim poekohti ostnud Tartusse

Kui Tartu Lõunakeskuse vastas ning Annelinnas Kalda teel oleva maa oli Lidl ostnud tänavu juba varem, siis selle kuu alguses jõudis kinnistusraamatusse omandiõiguse üleandmise nõuet tagav eelmärge Lidl Eesti UÜ kasuks ka Võru 77 ja 79 asuvate maatükkide kohta.

Viimased ostis Lidl mööblitootjalt Tarmekolt, kes praegu teeb piirkonnale detailplaneeringut. Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise osakonna juhataja Urmas Ahvena sõnul on Tarmeko teatanud tootmise väljaviimisest kesklinnast ning juttu oli sealsete hoonete osalisest või täielikust lammutamisest. Seega rajatakse Lidl lähestikku täpselt teisel pool teed asuva Säästumarketiga.

Kolme poekohta tutvustasid Lidli esindajad paari nädala eest Tartu abilinnapeale Sven Illingule, näidetes pilti tulevastest kauplustest. ?Võrreldes teiste odavpoodidega nägid need hooned päris head välja,? ütles Illing. Ta lisas, et tegu oli siiski ühekorruseliste tüüpprojektidega. Praegu on Lidl valinud Tartus need asukohad, kus ei teki probleeme kõrgema hoonestuse nõudega.

Tartus Kalda teel poodi pidava Tirsi grupi üks omanikest Tõnu Samm ütles, et hinnatundlikku klienti püüdva hard-discounter-tüüpi Lidli tulek sinna piirkonda on tervitatav ning konkurentsi asemel näeb ta hoopis kasuliku koosmõju teket: ?Me oleme supermarket, kel teine sortiment.?

?Selge see, et kui konkurent nii lähedale tuleb, siis see mõjutab,? tõdes odavpoodide ni?is tegutseva Säästumarketi keti juht Margit Uibokand, lisades, et samamoodi mõjutaks ka see, kui Lidli asemel tuleks näiteks Selver ? senised kliendid lihtsalt läheks alguses uue poega tutvuma.

Lisaks Tartule on Lidl ostnud kaks krunti Tallinnas. Narvas omab Lidl poekohta Tallinna mnt 7, mille naabruses asub ka Säästumarket. Tänavu oktoobris sai Lidl EELK Jõhvi Mihkli koguduselt 99 aastaks hoonestusõiguse Jõhvi linnas Rakvere 29 asuvale krundile.

Kevadel ostis Lidl Tallinna külje all Tänassilma tehnopargis 9 hektarit maad logistikakeskuse rajamiseks. Tehnopargi arendaja teatel Lidli on senised plaanid edasi lükkunud ning loodetavasti algab keskuse ehitus järgmisel kevadel.

Lidli siinne esindaja Henri Pullisaar ütles, et vastavalt väljakujunenud pikale praktikale ei kommenteeri Lidl oma tegevust ? see puudutab ka Eestit. Kaupmeeste varasemate prognooside kohaselt oleks võimalik olnud Lidli esimeste poodide avamine Eestis selle aasta lõpus. Kui hinnata Lidli logistikakeskuse ehitusajaks pool aastat, siis oleks esimeste kaupluste avamine tõenäoline järgmisel sügisel.

Hetkel kuum