Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kööki tuleb vaadata oma maitse järgi

  Ka disainerid soovitavad: alusta oma isiklikest vajadustest ja maitsest, siis tuleb ka kõik muu. Oma maitse see, mis mõnel inimesel viimase käepideme ja detailini juba vaimusilmas selge, teine ei tea sedagi, millisest sisustusstiilist alustada. Kas võtta minimalistlik põhjamaine köök või veidi kit?ihõnguline Ameerika stiilis köök? Kui valik tehtud, järgneb valikuvõimaluste laviin, milles aitab orienteeruda disainer ja mööblisalongi müüja.
  ASi Vaikla Disain juhtiv sisearhitekt Katrin Vaikla ütleb, et mööblitellija tüüpiline maitse puudub. ?Tahetakse odavat, minimalistlikku või rikkalikku kööki, kõike on ette tulnud. Ameerikapärasest rikkalikust põhjamaiselt karge ja minimalistlikuni, kuni roostevabade pindadeni välja on mööblitellimusi olnud,? ütleb Vaikla, kes ise ehk pooldab oma töödes veidi minimalistlikumat stiili. Tema sõnul on kõige suuremad vaidlused sisearhitekti ja tellija vahel just paigutusega seotud: kuhu tuleb üks või teine asi ning mis kuhu sobib või mahub. ?Tihti ollakse kinni oma vanades harjumustes,? ütleb Vaikla. ?Raske on loobuda sellest, mis oli vanas köögis.?
  Astudes sisse ükskõik millisesse köögisalongi, ütleb müüja peaaegu alati, et näidiste hindu pole mõtet vaadata ? niikuinii tuleb lõplik hind iga pakkumise jaoks eraldi. Kuid siiski maksab näidiste hindu kööki valima hakates veidi piiluda ? sel kombel saab teada iga pakkuja enam-vähem ligilähedase hinnataseme.
  Nii näiteks selgus ühte kesklinna köögimööblisalongi sisse astudes, et hinnad on suhteliselt madalad, jäädes alla 30 000 krooni keskmise köögisisustuse eest. Pakkumine ületas seda hinda, kui aga kõik pakkumise read disaineriga koos üle vaadatud said, tuli hind üsna sarnane sellele, mis näidisel pakutud. Tellimus mõistagi polnud näidise järgi standardlahendus, vaid ikka tellija nägemuse disainitud viimistlus.
  Salongi ei panda üles kõige odavamat mööblit, kuna seda on võimalik katsuda, pigem ikka üritatakse kasutada esinduslikumaid materjale ja tehnikat, samal ajal peab hind siiski olema selline, et ostjat väga eemale ei peletaks. Seega: kui rahakott käib näidisest üle, tasub alustada pikemat protsessi oma hinnapakkumise teadasaamiseks. Mitmest kohast mööblit valides nõuab see üsna palju aega ja vaeva. Et seda vaeva vähendada, peab valmis olema oma visioon, mida saaks asuda disaineriga koostöös projektiks vormima.
  Esialgne pakkumine pole kindlasti mitte lõplik. Disainer ei pruugi veel päris täpselt teada ostja eelistusi ja enamasti pannakse pakkumisse parimad ja tavalisest kallimad komponendid. Kui ostja tahabki nii, siis ta ei solvu. Kes soovib aga oma eelarve piiridesse jääda, siis tuleb tal hakata tegema kompromisse: mida vahetada odavama vastu ja mis tingimata peab samaks jääma.
  Köögi sisekujunduse valikul küsib sisekujundaja kõigepealt, kuhu tulevad köögi kolm kõige olulisemat peatuspunkti ? pliit, külmik ja kraanikauss. See maagiline kolmnurk on köögis kõige käidavam, nendevaheline liikumine peab olema mugav ja mitte liiga pikk. Kolm asja paigas, on pisema köögi puhul juba mänguruumi piisavalt vähe, et kõik ülejäänud kapid ja sahtlid sinna vahele suure vaidluseta ära paigutada. Sest valikuvõimalust enam suurt pole. Suure köögiga jätkub uste-sahtlite-riiulite-töötasapindade paigutus tellija ja disaineri nägemuste ühtlustamisega.
  Kindlasti tahetakse näha tellija nägemust eskiisi kujul ? selleks peab oma köögis ühel õhtul ette võtma väikese mõõtmistöö. Näiteks võiks kirja panna allesjääva köögitehnika mõõdud, köögi mõõdud ja ühendused elektrile ja veele. Eskiis valmis, saab seda näidata disainerile, kes vaatab, kas paigutus on mugav ja kuidas see reaalses elus võiks välja näha.
 • Hetkel kuum
Lenno Uusküla: inflatsioon – mis tõi meid siia ja mis viib meid edasi?
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Amazoni uus partnerlus kukutas aktsiat
Affirm Holdings'i aktsia tõusis kolmapäeval pärast seda, kui "osta nüüd, maksa hiljem" makseteenust pakkuv firma teatas partnerlusest Amazon Pay'ga, vahendab Yahoo Finance.
Affirm Holdings'i aktsia tõusis kolmapäeval pärast seda, kui "osta nüüd, maksa hiljem" makseteenust pakkuv firma teatas partnerlusest Amazon Pay'ga, vahendab Yahoo Finance.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
„Arendada Eesti juhtimiskultuuri värskel moel ja parimate juhtidega? See konverents seda kindlasti tegi“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
Häving Dnepril: Kahhovka tammi purustamine ähvardab uputada tuhandeid ukrainlasi
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.