Krista Taim • 5. detsember 2004 kell 22:00

Omavalitsused rajavad võidu suusamägesid

Üks mahukamaid projekte on Kiviõli linnavalitsusel, mis koostöös MTÜga Ida-Virumaa arenduskeskus Askele tahab teha 100meetrisest tuhamäest paari aastaga ekstreemspordi kallakuga suusa- ja lumelauamäge. Askele juhataja Madis Olti sõnul võiks mägi pakkuda konkurentsi Lõuna-Eesti suusakeskustele just oma kõrguse ja atraktiivsusega. Nõlvadel pole puid ja tehismäge saab kujundada vastavalt soovidele.

?Suve põhiatraktsiooniks tuleb motosport, teeme ATV- ja d?iibirajad,? selgitab Olt. Keskuse arvestuslik maksumus ulatub 40 miljoni kroonini, mis loodetakse saada Euroopa Liidust. Esialgu on valmis vaid detailplaneering.

Märksa konkreetsemad plaanid on Albu vallal, alustatud on suusakeskuse ehitamist Kõrvemaal asuvale Valgehobusemäele. Vallavanem Kalju Kertsmik meenutab, et vald on seda mõtet hellitanud juba neli aastat. Selleks hooajaks avatakse esimesed hooldatud suusarajad, et siis suuremate töödega jätkata. Plaanis on Valgehobusemäel tõstukid tööle panna, teha lumerõngarajad, lisaks suusarajad, tribüünidega staadion, kaks suusasilda ning suvele mõeldes palliväljak, jalgratta- ja matkarajad. Loomulikult ka parkla ja külalistemaja.

?Suusastaadioni planeeringu tööd on ära tehtud ja sel aastal antakse lähe juba kahele suusavõistlusele,? rõõmustab Kertsmik.

Kokku läheb projekt maksma 12 miljonit, millest osa loodetakse saada Euroopa Liidust.

Naabervald Lehtse kavandab suusaradsid Aegviidu ümbrusesse. ?Meil on küll Linnamägi, aga sinna tõstukit panna pole mõtet, rõhume rohkem suusaradadele ja vaba aja veetmise võimalustele,? rääkis üks projektis osalejaid, OÜ Jäneda Mõis juht Kalle Sommer.

Suusamägedega on plaane teistelgi, paraku pole realiseerimine nii lihtne. Iisaku valla kavale teha 30meetrine Looga mägi suusamäeks seisab vastu Riigi Metsamajandamise Keskus (RMK), kellele kuulub pool mäest. RMK nõuab vallalt täiendavaid keskkonnamõjude uuringuid. ?Tegime ühe, see näitas, et suusamägi ei kahjusta kuldkinga ega lendorava pesitsuspaiku, aga sellest ei piisa. tahetakse veel põhjalikumat, nagu me tahaks keemiatehast ehitada,? on vallavanem Avo Kiir õnnetu. Ta usub, et 2,5 miljoniga saaks mäe valmis.

Hetkel on tööd seiskunud ka Kehtna vallas, kus kavandati suusakeskust Paluküla Hiiemäele. Hiiemäele taheti püsti panna kaks suurt suusatõstukit ning siluda mäeküljed slaalomiradade tarvis. Elanikud ja taarausulised taotlevad aga vallalt püha koha muinsuskaitse alla võtmist.

Hetkel kuum