• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Merko Ehituse aktsia kallinemine jätkus

  Merko Ehituse aktsia tõusis eile tähelepanu keskmesse. Eile oli Merko aktsia börsil suurima käibega väärtpaber.
  Kui juba teisipäeval oli Merko Ehituse aktsia ebatavaliselt suure käibega (10 mln krooni), siis eile tehti aktsiale 20,5 mln krooni käivet. Aktsia hind tegi taas rekordi, tõustes 17 tehingus 1,39 protsenti, 285,55 kroonile.
  Vaatasin huvi pärast sarnaselt panga- ja telekomiaktsiatega ka Merko Ehituse aktsiat Skandinaavia ehitusfirmade kontekstis. Need Skandinaavia ettevõtted tegutsevad ka Eesti ehitusturul.
  Hinnates ettevõtte turuväärtust raamatupidamisväärtuse suhtes, on kõige kallimalt hinnatud Merko Ehituse aktsia. Aktsia hinna/kasumi suhtarvu järgi on ettevõtted hinnatud 9?11kordse aastakasumiga. Selles rivistuses on anomaalia NCC, mille P/E on 107,5.
  Ettevõtte turuväärtuse/käibe suhtarvu järgi on Merko Ehituse aktsia väga kallis. Merko Ehituse aktsia P/S suhtarv on 0,82 ehk aktsia on kordades kallim kui Skandinaavia konkurendid.
  Merko Ehitus on ettevõtte hinnalt jõudnud juba Lemminkäineni kannule. Merko Ehituse turuväärtus oli eile 162 mln eurot, Soome ehitusettevõttel aga 276,6 mln eurot. Rootsi ehitusfirmade kõrval on nii Soome kui ka meie ehitusettevõte väga väike. Skanska turuväärtus on 3,7 miljardit eurot ja NCC-l natuke üle miljardi euro.
  Merko Ehituse aktsia on tõusnud aasta algusest 52 protsenti. Ma arvasin, et selle numbriga on Merko Ehituse aktsia võrdlusgrupist suurima tõusu teinud aktsia. Kõige rohkem on hoopis tõusnud NCC aktsia, mille hind on kerkinud 53,2 protsenti. Skanska aktsia on kallinenud 25,6 protsenti, kuid Lemminkäineni aktsia hind on langenud 4,7 protsenti.
  Dividenditootluses ei leidunud Lemminkäinenile vastast. Aktsia dividenditootlus oli 15,4 protsenti. Hea dividenditootluse pärast ei soovitaks veel aktsiat ostma tormata. Kuna Soomes muutus maksustamine, maksid Soome ettevõtted sel aastal kopsakaid erakorralisi lisadividende. Skanska dividenditulusus oli 3,8 protsenti, NCC-l 3,2 protsenti. Merko Ehituse dividenditootlus oli 1,5 protsenti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Pangaaktsiad ei suutnud Balti börsiindeksit tõusule viia
Täna taas plussis kaubelnud pangaaktsiate hoost jäi väheks, et kogu Balti börs tõusule viia.
Täna taas plussis kaubelnud pangaaktsiate hoost jäi väheks, et kogu Balti börs tõusule viia.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.