• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kodune universaalvõrk täidab korraga nelja ülesannet

  Küsimus ei ole praegu enam hinnas, vaid töökindluses. Kodustes tingimustes on lisaks arvuti kohtvõrgule ja interneti jagamisele vaja edastada ka TV-signaali ja tavatelefoni. Üks võimalus on madalpingeline koduvõrk LexCom Home, ühe juhtmega lahendus, milles saab samasse kaablisse liita vähemalt neli signaali.
  Selle korterisse sobiva süsteemiga saab soovitud ruumidesse saata teleri- või raadiosignaali, arvutivõrgu kasutamise võimaluse koos internetiga, lauatelefoni või ka koduse stereokeskuse kõlarid. Niisugune süsteem on paindlik ja pakub ümberseadistamise võimalusi nendeks puhkudeks, kui ruumide kasutusotstarve või kasutajate soovid muutuma peaksid. Ümberseadistamine on küllaltki lihtne ega eelda spetsialisti kohalolekut.
  Igasse tuppa paigaldatakse kaks kahekohalist pistikupesa. Pessa sobiv pistik on universaalne, teine ots sõltub ühendatavast seadmest. Pesi paigaldatakse juba ette varuga, sest hiljem on nende lisamine keerulisem.
  Muudatusi tehakse süsteemi keskseadmest, mis mõnevõrra meenutab varasemate aegade telefonikommutaatorit. LexCom Home?i uusim lahendus on varustatud märksa väiksema keskseadmega. Niisuguse koduvõrgu põhikomponendid on universaalpesad, neljapaariline kaabel, jaotuskilp, ristkaablid võrgu konfigureerimiseks, ristmoodulid lisafunktsioonide ühendamiseks, jaotusmoodul kaheksa telefonipesa jaoks, HUB-moodul nelja kohtvõrgu pesa jaoks ja antennivõimendi neljale pesale.
  Süsteemil on laiendusvõimalused, näiteks PC Player, mis muudab audiosignaali raadiosignaaliks ja suunab selle teistesse ruumidesse, kus raadiosignaal taas audiosignaaliks muundatakse ja kõlaritest kuulata saab. Signaali muundamise mõte on selles, et kõrgsageduslik signaal liigub kogu võrgu ulatuses kaablis ilma moonutusteta.
  AV-modulaatorit kasutades saab aga lisada näiteks kaamera, mis jälgib, kes maja ukse taga on ja saadab pildi selle kohta ka telerisse vabale kanalile.
  Süsteemi puudus on, et ta tuleb paigaldada ehituse käigus. Lätis on taolisi süsteeme üles pandud 50 ringis, seni on kasutanud seda kinnisvaraarendajad, kes siis kogu hoone madalpingekaabelduse sama malli järgi teevad. LexCom Home?i hind on 15 000 krooni kandis. Kui ehitises on installeeritud sarnane struktuurne magistraalvõrk, vastab see nii TV- kui ka telefonivõrgule esitatavatele nõutele, seega asendab üks magistraalvõrk kahte eraldi võrku.
  Autor: Artur Jakimenko
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Suur ülevaade: analüütikud näitavad rohelist ja punast tuld just neile Balti börsi aktsiatele
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Välisinvestorid on Eestiga rohkem rahul, kuid pole kedagi palgata
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.