Euroopa börsid: Stora Enso ja naftatootjad languses

28. detsember 2004, 13:44

Euroopa börsidel on nafta kiire hinnalanguse tõttu odavnemas naftatootjate ning kasumihoiatuse andnud paberitootja Stora Enso aktsia.

Maailma suurim paberitootja Stora Enso teatas, et neljanda kvartali kasumit mõjutab negatiivselt nõrk dollar, pühade ajal Soomes kinni olevad saeveskid kui ka mõned kallinenud kuluartiklid.
Soome paberitootja langes Helsingi börsil keskpäevaks 2,7%, tasemeni 11,30 eurot.

USA valuuta langes eile ajaloos esmakordselt euro vastu läbi 1,36 dollari, kuna turgudel spekuleeritakse et USA ja Euroopa valuuta taolise liikumise vastu takistusi ei sea. Stora Enso käibest tuli 2003. aastal Põhja-Ameerikast umbes 17%.

Nafta hinnalangus on vedanud täna langusesse sektori esindajad.
Statoili aktsia oli keskpäevaks langenud 1%, tasemeni 95 Norra krooni ja Norsk Hydro aktsia 0,6%, tasemeni 477 krooni.

Euroopa tehnoloogia ja autotootjad tunnevad aga nafta hinnalangusest rõõmu, kuna see tähendab madalaimaid energiakulusid ja ehk sellega kaasnevalt ka tugevamat majanduskasvu. Mõlemad on Euroopa Stoxx 600 indeksi hulka kuuluvast kaheksateistkümnest sektorist käesoleval aastal kaks kõige nõrgemini esinenut.

Pühapäeval Indoneesiat tabanud maavärin põhjustab täna Euroopa kindlustussektoris kergeid järeltõukeid. Prantsuse suurim kindlustusselts Scor SA oli keskpäevaks kaotanud 1,4% ja Zurich Financial Services 0,5%.
Insurance Information Institute ökonomist Robert Hartwigi andmeil peaks kindlustusseltside kahjud jääma 5 miljardi dollari alla kuna piirkonnas, kus looduskatastroof inimesi ja vara hävitas pole kindlustatuse tase kuigi suur.

Jõulujärgselt on kauplemine Euroopa turgudel täna tavapärasest vaiksem. Suurbritannias ja Iirimaal pole kauplemist sel nädalal veel alustatud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing