Väinu Rozental • 28. detsember 2004 kell 22:00

Paikuse saeveski hakkab hööveldama

Tegu on Eesti ühe võimsama höövlitehasega, mis täisvõimsusel on suuteline aastas andma 100 000 kuupmeetrit valmistoodangut.

Paikuse saeveski höövlitsehh peaks käivituma järgmise aasta juuni keskpaigas. Koguinvesteeringu maksumus on ligi 60 miljonit krooni, millest ehitusmaksumus moodustab kolmandiku ning sisseseade kaks kolmandikku.

?Põhiliselt hakkame oma saetoodangut järelvääristama,? ütles Stora Enso Timber Paikuse saeveski tegevdirektor Tõnu Järv. ?Umbes pool toodangust peaks tulevikus höövli alt läbi minema.? Paikuse saeveski tootis tänavu veidi alla 200 000 kuupmeetri saetoodangut.

Paikuse saeveskis valmiva höövlitsehhi võimsus on samas suurusjärgus Stora Enso Timber Näpi saeveski höövlivõimsusega. Tänavu oktoobris käivitunud Näpi saeveski höövlitehase maksimumvõimsus on 60 000 kuupmeetrit profiillauda aastas. Lisaks omandas Näpi saeveski oktoobris kõrval asuva pankrotistunud ASi Scanforest tervikvara, kus on viis höövelmasinat, mille koguvõimsus on 40 000 kuupmeetrit.

Võimsaimad hööveldajad olid lõppeval aastal Stora Enso Timber Sauga saeveski, mis tootis umbes 80 000 kuupmeetrit höövlitoodangut, ning AS Rait, mis hööveldas umbes 50 000 kuupmeetrit profiillauda.

Pärast höövlitsehhi käivitumist Paikusel on nüüd kõigil neljal Stora Enso gruppi kuuluval Eestis asuval saetööstusel järeltootmine. ASis Imavere Saeveski hakati sõrmjätkamisega tegelema juba 1999. aastal, teine võimas sõrmjätkuliin käivitus seal 2002. aastal. Sauga saeveski sai höövliliini 2003. aastal ja Näpi saeveski tänavu. Järgmise aasta veebruaris käivitub Imavere Saeveski kõrval liimpuittala tehas.

Hetkel kuum