Ülo Toomsalu • 11. jaanuar 2005 kell 6:09

PM: Päästeamet parandab katastroofiteavitust

Kuigi ilmajaam andis teada tõusvast orkaanituulest ja ähvardavast tõusuveest, ei õpetanud keegi, kuidas inimesed saaks end ja oma vara uputuse eest päästa.

Päästeamet edastas möödunud laupäeval pressiteate, mis hoiatas inimesi tormikahjustuste eest ja soovitas neil ohutuse mõttes koos elektri kadumise puhuks varutud küünalde ja tikkudega kodus istuda. Samuti anti vastu õhtut teada, et merevesi võib Eesti läänerannikul tõusta ning inimestel tuleb jälgida, et sel puhul ei puutuks veega kokku elektrijuhtmed, kirjutab Postimees.

Sõnagi ei lausutud selle kohta, et soovitav oleks oma autod, paadid ja muu väärtuslik madalatelt aladelt minema viia. Samuti ei soovitatud sellistes paikades elavatel inimestel kõrgemal elavate sugulaste-tuttavate juurde varju minna.

Täielikult puudus kohalik hoiatustöö ? omavalitsused ei teatanud inimestele, millised alad on ohus ning kuhu ja kui kaugele vesi tungida võib.

Päästeameti peadirektor Mati Raidma ütles, et pühapäevane loodusõnnetus andis kogemuse, mida tähendab niisugune üleujutus ja kuidas inimesi õnnetusest ette teavitada. «See oli meie kõigi jaoks suur õppetund,» märkis Raidma.

Ta lubas, et päästeamet teeb esmakogemusest järeldused. Raidma kinnitas, et ohupiirkondade kaardistamine oleks olnud ka topograafilise kaardi samakõrgusjoonte alusel väga lihtne, kuid kahjuks seda keegi ei teinud.

Raidma sõnul on ka oht üle reageerida, sest mitme järjestikuse valehoiatuse puhul ei pruugi inimesed järgmist enam tõsiselt võtta.

Hetkel kuum