Kadi Heinsalu • 12 jaanuar 2005

PM: Üleujutatud Pärnumaa elab pakase hirmus

Kui Pärnu nädalavahetusel üle ujutanud orkaan tõi kaasa seitse-kaheksa soojakraadi, siis sel nädalavahetusel ennustatakse juba sama suuri külmapügalaid.

Eesti Hüdroloogia ja Meteoroloogia Instituudi (EMHI) kodulehel avaldatud ilmaennustus lubab aga enne külma saabumist reedeks taas tugevat tormituult. Tuul võib tõusta puhanguti kuni 30?32 meetrini sekundis, mis on võrreldav nädal varem Pärnut ja kogu Eestit laastanud sajandi tormiga. Erinev on vaid tuule suund ning ilmselt rohkem lõunakaarest puhuv raju ei kergita ka merevett samal moel, kirjutab Postimees.

EMHI direktor Jaan Saar lausus, et vaevalt maksimaalsed külmakraadid Pärnusse jõuavad, kuid miinustesse läheb õhutemperatuur nädala lõpul kindlasti.

Vastuoluline ja samas ekstreemne ilmateade paneb Pärnus normaalset elu taastavaid inimesi pingutama, sest enne külmade tulekut on vaja saada elamutesse tagasi soojavarustus. Ühtmoodi on ohus nii kortermajade kui ka eramute elanikud, kellest osa saab sooja linna ühisvõrgust.

Kui elekter on Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja sõnul peaaegu kõikidesse majadesse tagasi saadud, siis mitu suurt korterelamut oli veel eile kütteta. Talvoja rääkis, et soojasõlmed on mitmes paigas veel vee all ja vajavad remonti.

Hetkel kuum